Početna strana > Hronika > Vuk Jeremić: Vučić Tonija Blera, čoveka koji je bombardovao Srbiju, naziva prijateljem; Trajno rešenje za KiM u okviru Ustava Srbije i Rezolucije 1244
Hronika

Vuk Jeremić: Vučić Tonija Blera, čoveka koji je bombardovao Srbiju, naziva prijateljem; Trajno rešenje za KiM u okviru Ustava Srbije i Rezolucije 1244

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 20. mart 2017.

Auto-put ka Tirani može da bude kičma Velike Albanije

Predsednički kandidat Vuk Jeremić rekao je za Južne vesti da je skandal što misija OEBS neće da nadgleda sprovođenje predsedničkih izbora.

On je istakao da je veoma teško govoriti o slobodnim i fer izborima jer su mediji pod kontrolom vlasti.

"Prethodni izbori 2016. su bili takvi kakvi jesu. OEBS je dao tada ceo jedan izveštaj sa serijom preporuka kako promeniti određene stvari u izbornom procesu, ne bi li izbori bili fer i pošteni. Ne samo da nijedna od prepotuka OEBS-a nije usvojena i sprovedena, već ovaj put OEBS čak nije ni pozvan da posmatra izbore. Dakle, možemo očekivati svašta", rekao je Jeremić.

Ipak, dodao je, da ne očekuje izbornu krađu jer će "to biti veoma teško onima koji su nameravali da to učine".

On je istakao i da Albanci sve više kupuju kuće i stanove na jugu Srbije, a da bi izgradnja auto-puta ka Tirani "sutra mogla da bude kičma Velike Albanije".

"Luka Drač je strateška NATO luka. To nije strateška luka za Srbiju. Mi treba da budemo povezani sa nekom lukom jer smo zemlja koja nema izlaz na more. Ali tu postoje i Bar i Solun, prema kojima i železnica i put već postoje", rekao je Jeremić.

 U velikoj akciji "Blica" "Narod pita predsedničke kandidate" danas možete da pročitate šta su građani pitali predsedničkog kandidata Vuka Jeremića i kako im je on odgovorio.

Građani iz cele Srbije pokazali su ne samo da imaju mnogo pitanja koja ih muče već i da su vrlo dobro obavešteni o kandidatima koji učestvuju na predsedničkim izborima u Srbiji 2. aprila.

Prethodnih dana čitali ste odgovore Saše Jankovića, Nenada Čanka, Aleksandra Popovića, Saše Radulovića i Boška Obradovića.

1. Poternice su povučene 2001, u vreme kada sam otpočinjao postdiplomske studije na Harvardu. Nadam se da vam je jasno da ne mogu imati nikakve veze s tim. Što se tiče Tonija Blera, čoveka koji je bombardovao Srbiju, nejasno mi je kako bilo koji srpski premijer može takvu osobu da naziva prijateljem. U ovom slučaju ne radi se samo o prijateljstvu već i o poslovnom odnosu, a to se u Blerovom slučaju plaća milionskim ciframa.

2. Ne znam šta će biti odluka vrha DS-a, ali sam siguran da će članovi i simpatizeri DS-a glasati za mene u drugom krugu.

3. Obavljao sam posao ministra spoljnih poslova Srbije u teškim okolnostima i moji rezultati su poznati javnosti. Nakon toga sam, većinom glasova država članica, izabran za predsednika Generalne skupštine UN-a i bio drugi na svetu u izboru za Generalnog sekretara. Zahvaljujući iskustvu koje sam stekao, verujem da bih dobro predstavljao Srbiju u svetu i da bi od mojih međunarodnih kontakata naša zemlja imala koristi.

4. Tomislav Nikolić je učinio sve što je bilo u njegovoj moći da podrži srpsku kandidaturu za čelno mesto UN i na tome sam mu zahvalan. S druge strane, Aleksandar Vučić, koji je najviše mogao da pomogne, odlučio je da ne mrdne prstom. Žao mi je zbog toga, jer je ovo bila istorijska prilika za našu zemlju, a ne moja lična avantura.

5. Što se tiče nepotizma i partokratije, smatram da su oni među najvećim preprekama za razvoj našeg društva. Zbog njih svi gubimo, pa čak i oni u strankama, jer zemlja ne napreduje i kolektivno tonemo u bedu. Moramo vratiti princip zapošljavanja prema sposobnostima, a ne prema stranačkoj pripadnosti. Centralna Srbija je u posebno lošem stanju - ubrzano se siromaši i prazni se. Veliki sam zagovornik uravnoteženog razvoja i decentralizacije, jer je to važan preduslov nacionalnog prosperiteta. Zalažem se da opštine imaju svoju imovinu i da mogu da izdaju svoje obveznice. Obnova naše industrije i izgradnja lokalne i regionalne infrastrukture preči je zadatak od izgradnje arapskih tržnih centara na vodi. Kao predsednik, predložiću temeljnu reformu obrazovnog sistema i povezati naše univerzitete sa svetskim. Moramo osposobiti naše mlade ljude da ne bismo i dalje nemo posmatrali kako razočarani odlaze u inostranstvo.

6. Doći će onog trenutka kada kod stranih državnika ne budemo išli na poklonjenje i po zadatke, predstavljajući to narodu kao veliku čast. Zato treba prekinuti sramnu trgovinu u kojoj naši vlastodršci predaju domaće resurse i Kosovo strancima, u zamenu za zeleno svetlo za vršenje tiranije nad sopstvenim narodom. Do trajnog rešenja za Kosovo može doći isključivo kroz dijalog sa kosovskim Albancima, ali nipošto ne izlazeći iz okvira Ustava i Rezolucije 1244.

7. Predsedavanje Generalnom skupštinom UN-a i ulazak u finale utakmice za generalnog sekretara mi je pomoglo da izoštrim razumevanje sveta i glavnih aktera u njemu. Zato smatram da bih mogao da napravim značajan doprinos navođenju našeg državnog broda kroz uzburkano more globalnih previranja. Moramo imati partnere na svim stranama sveta, ali ću se snažno zalagati za vojnu neutralnost Srbije.

8. Od 2003. živim u Srbiji, sa izuzetkom jednogodišnjeg perioda kada sam bio na čelu GS UN-a. Više sam nego svestan kako se živi u Srbiji i upravo zato sam odlučio da se kandidujem. Nema velike koristi od dobre spoljne politike, ako je unutrašnja rđava. Predsednik može znatno uticati na kvalitet života. Biću predsednik koji aktivno učestvuje u sprovođenju mera za podizanje standarda i smanjenje nezaposlenosti, koje čine osnovu mog predsedničkog programa.

9. Kao predsednik radiću na otvaranju novih tržišta i nalaženju strateških partnera u svetu. Pokrenuću inicijativu za ukidanje Zakona o radu i Zakona o ukidanju penzija. Osnovaću državni Savet za zdravstvo, kao i Predsednički fond za mlade talente, za doškolovavanje na najprestižnijim svetskim univerzitetima, uz obavezu da se po okončanju studija vrate u zemlju i učestvuju u njenoj obnovi.

10. U međunarodnim krugovima nikada nisam, niti ću govoriti loše o Srbiji, bez obzira na to šta privatno mislio o tome. Sada sam, međutim, slobodan da kažem sve i smatram da sam se prilično jasno odredio.

11. Od početka mog ministrovanja, snažno sam se zalagao za nepopuštanje prema kosovskim Albancima i širom sveta lobirao da Kosovo ne uđe ni u jednu međunarodnu organizaciju. U određenim stvarima, kao što je tekst rezolucije u GS UN iz 2010. nije tajna da sam se protivio njenoj izmeni - ali, nažalost, državni vrh je odlučio drugačije. Što se tiče Euleksa, to je bila odluka Saveta bezbednosti UN-a.

12. Žene u našem društvu nisu ravnopravne. Često su žrtve nasilja kako fizičkog tako i ekonomskog i pravnog. Poražavajuće je to što u zemlji gde vlada bela kuga najviše se štedi upravo na trudnicama i mladim majkama. Nemoralno je da se ženama umanjuje plata zbog odsustva radi nege bolesnog deteta. Nedopustivo je da moćni očevi oduzimaju decu majkama. Zato ću veliku pažnju posvetiti donošenju konkretnih mera za zaštitu žena.

13. S obzirom na to da nameravam da pobedim, imaću važnijih stvari od formiranja stranke, ali u svakom slučaju nastavljam političku aktivnost u Srbiji i ostajem u svojoj zemlji.

14. U svemu čovek treba da nađe meru. Takođe, ključno je u kom pravcu je usmerena ambicija. Ako je čovek vođen višim interesom i odanošću otadžbini, ambicija ne mora biti štetna stvar.

(Blic-Južne vesti)