петак, 29. март 2024.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Хроника > Вук Јеремић: Вучић Тонија Блера, човека који је бомбардовао Србију, назива пријатељем; Трајно решење за КиМ у оквиру Устава Србије и Резолуције 1244
Хроника

Вук Јеремић: Вучић Тонија Блера, човека који је бомбардовао Србију, назива пријатељем; Трајно решење за КиМ у оквиру Устава Србије и Резолуције 1244

PDF Штампа Ел. пошта
понедељак, 20. март 2017.

Ауто-пут ка Тирани може да буде кичма Велике Албаније

Председнички кандидат Вук Јеремић рекао је за Јужне вести да је скандал што мисија ОЕБС неће да надгледа спровођење председничких избора.

Он је истакао да је веома тешко говорити о слободним и фер изборима јер су медији под контролом власти.

"Претходни избори 2016. су били такви какви јесу. ОЕБС је дао тада цео један извештај са серијом препорука како променити одређене ствари у изборном процесу, не би ли избори били фер и поштени. Не само да ниједна од препотука ОЕБС-а није усвојена и спроведена, већ овај пут ОЕБС чак није ни позван да посматра изборе. Дакле, можемо очекивати свашта", рекао је Јеремић.

Ипак, додао је, да не очекује изборну крађу јер ће "то бити веома тешко онима који су намеравали да то учине".

Он је истакао и да Албанци све више купују куће и станове на југу Србије, а да би изградња ауто-пута ка Тирани "сутра могла да буде кичма Велике Албаније".

"Лука Драч је стратешка НАТО лука. То није стратешка лука за Србију. Ми треба да будемо повезани са неком луком јер смо земља која нема излаз на море. Али ту постоје и Бар и Солун, према којима и железница и пут већ постоје", рекао је Јеремић.

 У великој акцији "Блица" "Народ пита председничке кандидате" данас можете да прочитате шта су грађани питали председничког кандидата Вука Јеремића и како им је он одговорио.

Грађани из целе Србије показали су не само да имају много питања која их муче већ и да су врло добро обавештени о кандидатима који учествују на председничким изборима у Србији 2. априла.

Претходних дана читали сте одговоре Саше Јанковића, Ненада Чанка, Александра Поповића, Саше Радуловића и Бошка Обрадовића.

1. Потернице су повучене 2001, у време када сам отпочињао постдипломске студије на Харварду. Надам се да вам је јасно да не могу имати никакве везе с тим. Што се тиче Тонија Блера, човека који је бомбардовао Србију, нејасно ми је како било који српски премијер може такву особу да назива пријатељем. У овом случају не ради се само о пријатељству већ и о пословном односу, а то се у Блеровом случају плаћа милионским цифрама.

2. Не знам шта ће бити одлука врха ДС-а, али сам сигуран да ће чланови и симпатизери ДС-а гласати за мене у другом кругу.

3. Обављао сам посао министра спољних послова Србије у тешким околностима и моји резултати су познати јавности. Након тога сам, већином гласова држава чланица, изабран за председника Генералне скупштине УН-а и био други на свету у избору за Генералног секретара. Захваљујући искуству које сам стекао, верујем да бих добро представљао Србију у свету и да би од мојих међународних контаката наша земља имала користи.

4. Томислав Николић је учинио све што је било у његовој моћи да подржи српску кандидатуру за челно место УН и на томе сам му захвалан. С друге стране, Александар Вучић, који је највише могао да помогне, одлучио је да не мрдне прстом. Жао ми је због тога, јер је ово била историјска прилика за нашу земљу, а не моја лична авантура.

5. Што се тиче непотизма и партократије, сматрам да су они међу највећим препрекама за развој нашег друштва. Због њих сви губимо, па чак и они у странкама, јер земља не напредује и колективно тонемо у беду. Морамо вратити принцип запошљавања према способностима, а не према страначкој припадности. Централна Србија је у посебно лошем стању - убрзано се сиромаши и празни се. Велики сам заговорник уравнотеженог развоја и децентрализације, јер је то важан предуслов националног просперитета. Залажем се да општине имају своју имовину и да могу да издају своје обвезнице. Обнова наше индустрије и изградња локалне и регионалне инфраструктуре пречи је задатак од изградње арапских тржних центара на води. Као председник, предложићу темељну реформу образовног система и повезати наше универзитете са светским. Морамо оспособити наше младе људе да не бисмо и даље немо посматрали како разочарани одлазе у иностранство.

6. Доћи ће оног тренутка када код страних државника не будемо ишли на поклоњење и по задатке, представљајући то народу као велику част. Зато треба прекинути срамну трговину у којој наши властодршци предају домаће ресурсе и Косово странцима, у замену за зелено светло за вршење тираније над сопственим народом. До трајног решења за Косово може доћи искључиво кроз дијалог са косовским Албанцима, али нипошто не излазећи из оквира Устава и Резолуције 1244.

7. Председавање Генералном скупштином УН-а и улазак у финале утакмице за генералног секретара ми је помогло да изоштрим разумевање света и главних актера у њему. Зато сматрам да бих могао да направим значајан допринос навођењу нашег државног брода кроз узбуркано море глобалних превирања. Морамо имати партнере на свим странама света, али ћу се снажно залагати за војну неутралност Србије.

8. Од 2003. живим у Србији, са изузетком једногодишњег периода када сам био на челу ГС УН-а. Више сам него свестан како се живи у Србији и управо зато сам одлучио да се кандидујем. Нема велике користи од добре спољне политике, ако је унутрашња рђава. Председник може знатно утицати на квалитет живота. Бићу председник који активно учествује у спровођењу мера за подизање стандарда и смањење незапослености, које чине основу мог председничког програма.

9. Као председник радићу на отварању нових тржишта и налажењу стратешких партнера у свету. Покренућу иницијативу за укидање Закона о раду и Закона о укидању пензија. Основаћу државни Савет за здравство, као и Председнички фонд за младе таленте, за дошколовавање на најпрестижнијим светским универзитетима, уз обавезу да се по окончању студија врате у земљу и учествују у њеној обнови.

10. У међународним круговима никада нисам, нити ћу говорити лоше о Србији, без обзира на то шта приватно мислио о томе. Сада сам, међутим, слободан да кажем све и сматрам да сам се прилично јасно одредио.

11. Од почетка мог министровања, снажно сам се залагао за непопуштање према косовским Албанцима и широм света лобирао да Косово не уђе ни у једну међународну организацију. У одређеним стварима, као што је текст резолуције у ГС УН из 2010. није тајна да сам се противио њеној измени - али, нажалост, државни врх је одлучио другачије. Што се тиче Еулекса, то је била одлука Савета безбедности УН-а.

12. Жене у нашем друштву нису равноправне. Често су жртве насиља како физичког тако и економског и правног. Поражавајуће је то што у земљи где влада бела куга највише се штеди управо на трудницама и младим мајкама. Неморално је да се женама умањује плата због одсуства ради неге болесног детета. Недопустиво је да моћни очеви одузимају децу мајкама. Зато ћу велику пажњу посветити доношењу конкретних мера за заштиту жена.

13. С обзиром на то да намеравам да победим, имаћу важнијих ствари од формирања странке, али у сваком случају настављам политичку активност у Србији и остајем у својој земљи.

14. У свему човек треба да нађе меру. Такође, кључно је у ком правцу је усмерена амбиција. Ако је човек вођен вишим интересом и оданошћу отаџбини, амбиција не мора бити штетна ствар.

(Блиц-Јужне вести)

 

Остали чланци у рубрици

Анкета

Да ли ће, по вашем мишљењу, „Заједница српских општина“ на КиМ бити формирана до краја 2023. године?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер