Хроника

Вук Јеремић: У Савету безбедности тражићемо осуду примене силе на Косову

Штампа
четвртак, 25. август 2011.

БањалукаСрбија ће на седници Савета безбедности УН тражити осуду једностране употребе силе албанских власти на Косову а са представницима Републике Српске /РС/ покушаће да направи заједнички став Председништва БиХ о овом захтеву Србије, изјавио је министар иностраних послова Вук Јеремић у Бањалуци.

Јеремић је рекао да ће на предстојећој седници Савета безбедности бити размотрена дешавања на Косову током претходног месеца, истичући да жели да се консултује о томе са представницима Српске, с обзиром на то да је БиХ чланица Савета безбедности.

"Оно што се у јулу десило на Косову проузроковано је чињеницом да је неко хтео да пошаље специјалне снаге на север Косова и све што се догодило након тога је последица те одлуке", рекао је Јеремић након састанка са председником РС Милорадом Додиком.

Према његовим ријечима, та одлука ће се, уколико не буде осуђена, поновити, а Србија себи не може да приушти понављање било какве нестабилности и нарушавање безбедности на било ком делу њене територије.

Он је додао да су представници Србије претходних недеља извршили консултације са свим чланицама Савета безбедности.

"Ми се увек трудимо да координирано наступамо када је реч о седницама Савета безбедности, а пошто ће Србија бити и на седници Генералне скупштине УН хтели смо да чујемо какви су приоритети Српске, с обзиром на то да је Србија у другачијој позицији", додао је Јеремић.

Коментаришући посету њемачке канцеларке Ангеле Меркел Београду, Јеремић је рекао да су на том састанку упућене важне поруке које ће имати стратешке последице за ситуацију на западном Балкану.

"Било је врло важно да руководство РС буде упознато из прве руке о томе шта се тамо разговарало и како Србија види време које је пред нама имајући у виду садржај тих порука", нагласио је Јеремић, не прецизирајући садржај разговора.

Јеремић је истакао добру сарадњу Министарства иностраних послова Србије са Владом РС, у оквиру које је током овог лета упућен један број владиних службеника РС на праксу у МИП Србије, што ће допринети јачању професионалних капацитета институција РС.

"Пред нама је сложено време, не само када је ријеч о западном Балкану, јер је ово тежак тренутак у целом свету због економске кризе која има јасне политичке последице на европском простору и морамо остати сложни и добро координисани", поручио је Јеремић.

(Танјуг)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]