Početna strana > Hronika > Vuk Jeremić: U Savetu bezbednosti tražićemo osudu primene sile na Kosovu
Hronika

Vuk Jeremić: U Savetu bezbednosti tražićemo osudu primene sile na Kosovu

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 25. avgust 2011.

BanjalukaSrbija će na sednici Saveta bezbednosti UN tražiti osudu jednostrane upotrebe sile albanskih vlasti na Kosovu a sa predstavnicima Republike Srpske /RS/ pokušaće da napravi zajednički stav Predsedništva BiH o ovom zahtevu Srbije, izjavio je ministar inostranih poslova Vuk Jeremić u Banjaluci.

Jeremić je rekao da će na predstojećoj sednici Saveta bezbednosti biti razmotrena dešavanja na Kosovu tokom prethodnog meseca, ističući da želi da se konsultuje o tome sa predstavnicima Srpske, s obzirom na to da je BiH članica Saveta bezbednosti.

"Ono što se u julu desilo na Kosovu prouzrokovano je činjenicom da je neko hteo da pošalje specijalne snage na sever Kosova i sve što se dogodilo nakon toga je posledica te odluke", rekao je Jeremić nakon sastanka sa predsednikom RS Miloradom Dodikom.

Prema njegovim riječima, ta odluka će se, ukoliko ne bude osuđena, ponoviti, a Srbija sebi ne može da priušti ponavljanje bilo kakve nestabilnosti i narušavanje bezbednosti na bilo kom delu njene teritorije.

On je dodao da su predstavnici Srbije prethodnih nedelja izvršili konsultacije sa svim članicama Saveta bezbednosti.

"Mi se uvek trudimo da koordinirano nastupamo kada je reč o sednicama Saveta bezbednosti, a pošto će Srbija biti i na sednici Generalne skupštine UN hteli smo da čujemo kakvi su prioriteti Srpske, s obzirom na to da je Srbija u drugačijoj poziciji", dodao je Jeremić.

Komentarišući posetu njemačke kancelarke Angele Merkel Beogradu, Jeremić je rekao da su na tom sastanku upućene važne poruke koje će imati strateške posledice za situaciju na zapadnom Balkanu.

"Bilo je vrlo važno da rukovodstvo RS bude upoznato iz prve ruke o tome šta se tamo razgovaralo i kako Srbija vidi vreme koje je pred nama imajući u vidu sadržaj tih poruka", naglasio je Jeremić, ne precizirajući sadržaj razgovora.

Jeremić je istakao dobru saradnju Ministarstva inostranih poslova Srbije sa Vladom RS, u okviru koje je tokom ovog leta upućen jedan broj vladinih službenika RS na praksu u MIP Srbije, što će doprineti jačanju profesionalnih kapaciteta institucija RS.

"Pred nama je složeno vreme, ne samo kada je riječ o zapadnom Balkanu, jer je ovo težak trenutak u celom svetu zbog ekonomske krize koja ima jasne političke posledice na evropskom prostoru i moramo ostati složni i dobro koordinisani", poručio je Jeremić.

(Tanjug)