Početna strana > Hronika > Vuk Jeremić: Situacija na Kosovu je gora nego pre tri godine
Hronika

Vuk Jeremić: Situacija na Kosovu je gora nego pre tri godine

PDF Štampa El. pošta
petak, 18. februar 2011.

NjUJORK – Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić izjavio je da je Srbija privržena postizanju kompromisa o Kosovu koji bi bio obostrano prihvatljivo, sveobuhvatno rešenje za srpsku pokrajinu.

Govoreći sinoć na Harvardskom univerzitetu, Jeremić je naglasio da je to jedini način da se dođe do trajnog i pravednog mira između dva srpskog i albanskog naroda.

Prema njegovim rečima to bi, pre svega drugog, obezbedilo i demokratsku transformaciju Balkana.

Naglasavajući da je Srbija spremna za razgovore sa Prištinom, koja je juče obeležila treću godišnjicu jednostrano proglašene nezavisnosti, Jeremić je rekao da u cilju postizanja održivog i pravednog mira sve strane moraju da odustanu od svojih maksimalističkih zahteva.

To je suština kompromisa i pregovora, rekao je Jeremić.

Šef srpske diplomatije je naglasio da dobrobit i stabilnost celog regiona treba da bude stavljena u centar pregovaračkog pocesa, čijim rešenjem bi se kompletirala demokratska transformacija Balkana.

Jeremić se osvrnuo i na situaciju na Kosovu danas, rekavši da je ona gora nego što je bila pre tri godine.

Nezaposlenost je preko 50 dsto, korupcija van kontrole, finansije u rasulu, dok se ljudska prava neprestano krše, posebno nad nealbancima. Po njegovim rečima, i međunarodni položaj Kosova je neizvestan.

Jednom rečju Kosovo se, prema Jeremiću, zaglavilo u pravnom, političkom i ekonomskom haosu, što je rezultat pokušaja jednostranog otcepljenja od Srbije.

Dajući kompletan prikaz istorijata današnjeg stanja na Kosovu srpski ministar je izneo i navode iz izveštaja Dika Martija o trgovini ljudskim organima i nehumanom postupanju sa pripadnicima drugih nacionalnosti.

On je posebno naglasio da se mora doći do istine o ovim ozbiljnim optužbama jer je to etičko i pitanje ljudskih prava prvog reda.

Ono ne sme biti politizovano niti povezivano sa diplomatskim neslaganjima oko Kosova.

Da bi pravda bila zadovoljena, Jeremić je istakao da je neophodna potpuna i nezavisna krivična istraga sa međunarodnim mandatom i koja bi bila međunarodno obavezujuća.

Jeremić je naglasio da to, kao što je i u svim ostalim prilikama rešavanja pitanja ratnih zločina na Balkanu bilo slučaj, zahteva uključenje Saveta bezbednosti UN.

(Tanjug)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner