Početna strana > Hronika > Vuk Jeremić: Potreban nam je unutrašnji politički konsenzus
Hronika

Vuk Jeremić: Potreban nam je unutrašnji politički konsenzus

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 24. januar 2011.

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić rekao da bi u 2011. godini trebalo da prestanu unutrašnji politički sukobi o evrointegracijama. Potrebno je manje emocija, a više pragmatičnosti u dijalogu o evrointegracijama, naveo Jeremić.

Unutrašnji politički sukobi o evrointegracijama trebalo bi da prestanu u 2011. godini, jer se i protivnici i pobornici tog procesa mogu složiti oko činjenice da je primena evropskih standarda korisna za srpsko društvo, rekao je ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić.

Jeremić je, na predstavljanju novog broja časopisa Izazovi evropskih integracija, rekao da su i podrška evrointegracijama i protivljenje pridruživanju Srbije EU dva legitimna politička stanovišta, ali da su nekritički evroentuzijazam i kategorički evroskepticizam dva štetna ekstrema.

"Ne treba kriti da je put pred nama težak. Nismo na njegovom početku, ali smo još uvek daleko od kraja, ulazimo u vreme kada sebi ne možemo da priuštimo unutrašnje sukobe, kada je reč o procesu evrointegracija", kaže Jeremić.

Uspešnost evrointegracija u ovoj godini zavisi ne toliko od aktivnosti srpske diplomatije, koliko od unutrašnjih reformskih kapaciteta, rekao je ministar. 

Srpskom društvu je, kako je rekao, potrebno manje emocija u unutrašnjem političkom dijalogu o evrointegracijama, a više pragmatičnosti i racionalnog poimanja vrednosti i značaja primene evropskih standarda za razvoj srpskog društva.

Politički konsenzus 

Šef srpske diplomatije je ocenio da je moguće postići unutrašnji politički konsenzus po pitanju značaja vladavine prava, održivog ekonomskog razvoja i efikasnije administracije, a to su značajni segmenti reformskog procesa u postupku pridruživanja EU.

"Diplomatija će nastaviti da stvara dobru sliku o Srbiji i regionu, a odnosi u regionu su u ovome trenutku najbolji od početka jugoslovenske krize, čemu je i Srbija dala veliki doprinos", naveo je Jeremić.

Prema njegovim rečima, glavni spoljnopolitički cilj Srbije u 2011. jeste sticanje statusa kandidata za članstvo u EU do kraja godine, a potom i brzo otpočinjanje pregovora o članstvu.

Na predstavljanju 12. broja Izazova evropskih integracija, koji je posvećen izgradnji pravne države, govorio je član uređivačkog odbora časopisa, savetnik predsednika republike Trivo Inđić, koji je primetio da u državi i dalje postoji "partijska konfuzija" po pitanju evrointegracije, čime Srbija sama sebi stvara prepreke na putu ka EU.

(RTS)