Хроника

Вук Јеремић: Пошто сам обелоданио детаље тајних састанака Вучића и Тачија у Паризу, Њујорку и Риму, договорили су се да ме Тачи, за освету, спомене током свог говора у Савету безбедности УН

Штампа
четвртак, 20. децембар 2018.

Председник Народне странке Вук Јеремић тврди да се председник Србије Александар Вучић и председник Косова Хашим Тачи договорили да га тачи “за освету” спомене у свом говору у Савету безбедности уједињених нација.

Јеремић је на Твитеру оценио да писмо америчког председника Доналда Трампа упућено Тачију недвосмислено доказује да се све време иза кулиса води тајна дипломатија која води ка решењу косовског проблема, преноси лист Данас.

Бивши министар спољних пословао додао је и да "председник Америке не би писао званично писмо на меморандуму Беле куће у коме каже да су преговори надомак окончања да то није тако".

"Ако је неко имао дилеме око тога да ли је истина да се ствари иза кулиса убрзано приводе крају, овим писмом су сумње отклоњене", написао је Јеремић на Твитеру, а пренео лист Данас у сутрашњем броју. 

Подсетио је да је у јавности износио информације о тајним састанцима председника Србије Александра Вучића и Косова Хашима Тачија у Паризу, Њујорку и Риму, као и да је говорио о улози бившег британског премијера Тонија Блера у лобирању за прихватање коцепта разграничења.

Написао је да га ни Вучић ни Тачи нису демантовали када је објављивао где су се тајно састајали и да су се њих двојица за освету договорили да га Тачи спомене у Савету безбедности УН.

Јеремић је за лист то оценио као "врло провидан" потез и упитао "откуд у СБ УН прича о Косову, ако је питање измештено у ЕУ".

Тачи је говорећи о формирању оружаних снага Косова у УН у понедељак у једном тренутку казао да "одлука Међународног суда правде, на основу захтева тадашњег министра спољних послова Србије Вука Јеремића, јасно као суза подвлачи да проглашавањем независности Косово није погазило међународно право. Сходно томе неприкосновено је право Косова да има своју војску".

(Бета) 

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]