Početna strana > Hronika > Vuk Jeremić o posledicama evropskog plana: Velika Albanija, nove granice i sukobi
Hronika

Vuk Jeremić o posledicama evropskog plana: Velika Albanija, nove granice i sukobi

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 20. mart 2023.

 Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić smatra da bi potpisivanje i primena evropskog plana za Kosovo otvorilo Pandorinu kutiju i predstavljalo skok u ambis. Ističe da bi posledice toga bile stvaranje velike Albanije, nova prekrajanja granica na Balkanu i mogući vojni sukobi. Jedini način da se to izbegne je, prema njegovom mišljenju, da se spreči potpisivanje plana i to izjašnjavanjem na referendumu na kojem će biti samo jedno pitanje.

Jeremić je u Novom danu na N1 objasnio da tačka 4 ovog sporazuma jasno kaže da se Srbija neće protiviti članstvu Kosova ni u jednoj međunarodnoj organizaciji, pa ni u Ujedinjenim nacijama, što znači da se neće protiviti ni Kina i Rusija. Ove države će se, prema Jeremićevoj oceni, uzdržati od glasanja, što će u raditi i Srbija.

Ulazak Kosova u UN dovešće do stvaranja velike Albanije kroz par godina, istakao je gost Novog dana.

Ako nije potpisan nije pravnoobavezujući za onoga ko dođe posle. Jedini način da se izbegne katastrofa je da Vučić bude sprečen da to potpiše, jedini način da se spreči je da narod odbaci sporazum, a jedini način da narod odbaci sporazum je da bude održan referendum

Upitan šta danas psrečava Kosovo i Albaniju da se ujedine, on odgovara – teritorijalni spor.

„Ne možete se ujedinjavati sa nekom teritorijom koja se smatra osporenom. Ako Kosovo postane član Un ne postoji nijedan instrument međunarodnog pravnog poretka koji može da spreči dve punopravne članice da se ujedine i da pismom obaveste UN da od sada nastupaju ujedinjeno“, rekao je predsednik Narodne stranke.

Predsednik Aleksandar Vučić je u više navrata istakao da ni u Briselu, ni na Ohridu nije ništa potpisao. Jeremić napominje da postoji velika razlika između potpisanog i nepotpisanog akta, a da je velika šteta već učinjena i davanjem usmene saglasnosti.

„Ako nije potpisan nije pravnoobavezujući za onoga ko dođe posle. Jedini način da se izbegne katastrofa je da Vučić bude sprečen da to potpiše, jedini način da se spreči je da narod odbaci sporazum, a jedini način da narod odbaci sporazum je da bude održan referendum“, kaže gost Novog dana.

Govoreći o tome što su sporazum i aneks postali deo poglavlja 35 za pristupanje Srbije Evropskoj uniji, Jeremić kaže da je to već učinjena šteta, iako je najveća prepreka ostvarenju evropske budućnosti „ovaj korumpirani i autokratski režim“.

Ako Vučić ostane na vlasti i bude kao usmeni garant jedini koji može evropskim partnerima da garantuje u budućnosti primenu dela po dela tog plana, mi se njega godinama, u najmanju ruku dok plan ne bude sproveden u delo, nećemo osloboditi

„Ako Vučić ostane na vlasti i bude kao usmeni garant jedini koji može evropskim partnerima da garantuje u budućnosti primenu dela po dela tog plana, mi se njega godinama, u najmanju ruku dok plan ne bude sproveden u delo, nećemo osloboditi“, predviđa Jeremić.

Dodaje da će Vučić biti slabiji ako narod na referendumu odbaci sporazum jer bi to bio prvi put da mu je narod za nešto rekao „ne“.

Pretnje sankcijama, izolacijom i povlačenjem investicija iz Srbije ukoliko se evropski sporazum odbaci Jeremić vidi kao pretnje praznom puškom. Objašnjava da bi na primeru ulaska Kosova u Savet Evrope moglo da se vidi da je evropski plan „gluma i laž“ i da iza njega ne stoji cela EU.

„Ako Srbija odbaci ovaj sporazum i pokrene diplomatsku akciju sprečavanja ulaska Kosova u Savet Evrope, ako danas pozovete Španiju i zatražite joj da bude protiv, Španija će odgovoriti ‚da‘. Španija neće reći ‚ne‘. Ništa Srbiji ne može da se desi, Vučiću može da se desi. Srbija ne može trpeti posledice“, istakao je Jeremić.

Narodna stranka je pokrenula inicijativu za raspisivanje referenduma, a ukoliko predsednik skupštine Vladimir Orlić ne bude sazvao sednicu o tom pitanju, Jeremić najvljuje akciju prikupljanja neophodnih 100.000 potpisa.

Ako dođe do precrtavanja granica sa kojim se Srbija složi i to formalizuje, ako je tolika drama i toliko se traži taj potpis očigledno da bez tog potpisa to ne može biti završeno. Ako Srbija da potpis, otvorili smo novu eru sukoba na Balkanu, učvrstili smo Vučića kao nekoga ko će sa francuskom medaljom legije časti nastaviti da gazi medije, pljačka državna reduzeća, postavlja sudije, vedri i oblači ovom zemljom

„Ako dođe do raspisivanja referenduma, nisam siguran da bi se Vučić toliko zalagao za prihvatanje na tom referendumu jer je to jako nepopularna stvar. Ne bi se usudio da ide na televiziju i govori ‚da, ljudi, glasajte za nemačko-francuski plan‘. Čak i Vučić kaže da je loš. Nisma siguran da bi vodio kampanju za ‚za‘“, rekao je Jeremić.

Upozorava da je pitanje da li je sporazum potpisan ili ne važno i zbog toga što referendum ne može da se raspiše o međunarodnim ugovorima. Jeremić objašnjava da su među narodni ugovori oni koji su potpisani, pa bi stavljanje potpisa bilo „skok u ambis“

„Ako dođe do precrtavanja granica sa kojim se Srbija složi i to formalizuje, ako je tolika drama i toliko se traži taj potpis očigledno da bez tog potpisa to ne može biti završeno. Ako Srbija da potpis, otvorili smo novu eru sukoba na Balkanu, učvrstili smo Vučića kao nekoga ko će sa francuskom medaljom legije časti nastaviti da gazi medije, pljačka državna reduzeća, postavlja sudije, vedri i oblači ovom zemljom“, kazao je Jeremić.

Ocenjuje da bi prihvatanje evropskog sporazuma značilo otvaranje Pandorine kutije za nove teritorijalne sporove i moguće nove vojne sukobe.

„Ako vam je stalo da doživite evropsku budućnost ove zemlje, morate reći ne ovom evropskom predlogu“, poručio je Jeremić.

(N1)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner