Početna strana > Hronika > Vuk Jeremić: Nema legitimne buduće vlasti bez opozicije na izborima; Jako je važno i ono što Dačić nije izgovorio na sednici SB UN - nije rekao da Srbija nikada neće priznati nezavisno Kosovo
Hronika

Vuk Jeremić: Nema legitimne buduće vlasti bez opozicije na izborima; Jako je važno i ono što Dačić nije izgovorio na sednici SB UN - nije rekao da Srbija nikada neće priznati nezavisno Kosovo

PDF Štampa El. pošta
utorak, 11. jun 2019.

Izveštaj Evropske komisije i jedinstven stav opozicije da ne da legitimitet budućim izborima ako ne dođe do promene okolnosti – to su razultati do kojih su doveli protesti, ocenio je u Novom danu lider Nove stranke i jedan od lidera Saveza za Srbiju Vuk Jeremić.

"Malo ko je mogao da očekuje da će protesti ovoliko trajati, ali građani su pokazali upornost, a zahvaljujući tome, stvari su se promenile", kaže Jeremić.

On je rekao da je najvažnije dostugnuće to što je razvrgnut prećutni dogovor srpske vlasti i dela međunarodne zajednice, da se okreće glava od dešavanja koje nikada ne mogu da se skopčaju sa vrednostima te zajednice.

"Upalilo se svetlo, da nisu građani bili toliko uporni, ne bi se upalilo. Mislim na izveštaj EU, na dva izveštaja Fridom hausa. Nije jedino dostugnuće što se upalilo međunarodno svetlo, već i jedinstven stav opozicije da bojkotuje rad parlamenta, kao i dogovor o neučešću na izborima. To je velika stvar jer bez toga ne može biti legitimnih izbora, niti legitimnih institucija, niti legitimne buduće vlasti Vučića", dodao je.

Jeremić kaže da je njegovo predviđanje da će režim biti prinuđen da napravi neke ustupke. Kako je rekao, režim već pokazuje da su spremni na neku vrstu ustupaka i ima puno signala da im nije svejedno.

On je rekao da se ne bi složio da je ponestalo odlučnosti za proteste.

"Režim Aleksandra Vučića je krhkiji nego što izgleda na prvi pogled i određene okolnosti bi mogle dovesti do ubrzanja njegovog urušavanja, koje će se deseti pre ili kasnije", kazao je.

Jeremić je rekao i da je greška bila što se na protestu tokom kojeg su demonstranti i lideri opozicije bili ispred zgrade predsedništva, dan nakon upada u RTS, nije ostalo, jer je tada bilo moguće izvesti korake koji bi proces davanja ustupaka ubrzali.

"Ipak, sada ovo što imamo na stolu nije malo", kazao je i ponovio da su to izveštaj EK i jedinstvo i odlučnost opozicije da ne da legitimitet budućim izborima ako ne dodje do promene okolnosti. "Ako budu želili da izbori imaju legitmitet, moraće da daju određene koncesije. I to su ti rezultati koji nisu pre postojali", smatra on.

Jako važno ono što Dačić nije rekao u SB UN

Nastup ministra spoljnih poslova Ivice Dačića u Savetu bezbednosti UN juče bio je vrlo indikativan, kaže Jeremić.

Kako je rekao, u SB UN je bitna svaka reč koja se kaže, a i svaka koja se ne kaže.

On je dodao i da je to bio jedan od boljih nastupa Dačića u SB UN. "Ono što nije rekao, a jako je važno i ranije je govorio: nije rekao da Srbija nikada neće priznati Kosovo kao nezavisnu državu, i nije rekao da svaki statusni sporazum mora biti potvrđen u SB", rekao je i dodao da statusni pregovori nisu izmešteni u Brisel.

"Novi Sad kriminalni eldorado"

Jeremić je rekao da ima informacije iz policije da je poznato ko su napadači na trojicu studenata pretučenih u poslednjih nekoliko dana, i dodao da su oni pretučeni zbog iskazivnja političkog neslaganja sa vlašću.

"Informacije imam iz policije, policija zna ko su napadači na studente. Veze organizovanog kriminala i vrha države, to je u Novom Sadu izuzetno izraženo, to je posledica uspostavljanja vlasti koja svoju snagu zasniva na uterivanju straha u kosti političkim neistomišljenicima", kazao je on.

Novi Sad postao je kriminalni Eldorado, naveo je lider Nove stranke.

"Koliko god se svari dešavaju polako i sporije od onoga što bismo voleli, ipak se neke stvari otvaraju, kruni se kamen po kamen", kaže on.

Jeremić je rekao i da veruje da će po svemu sudeći izbori biti u roku, odnosno na proleće,

"Imam sumnju u to samo zato što je Vučić rekao tako, a obično bude obrnuto od onoga što kaže, pa nisam spreman da se zakunem u to", zaključio je gost Novog dana.

(N1)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner