четвртак, 25. април 2024.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Хроника > Вук Јеремић: Могућа кандидатура за ЕУ у 2009.
Хроника

Вук Јеремић: Могућа кандидатура за ЕУ у 2009.

PDF Штампа Ел. пошта
понедељак, 29. децембар 2008.

Министар спољних послова Србије Вук Јеремић оценио је да би 2009. могла бити година европских интеграција региона у зависности од тога какви буду односи Европске уније и Србије.

- Уколико тај однос буде онакав какав ми верујемо да би требало да буде, онда би 2009. могла бити година интеграције за западни Балкан - истакао је Јеремић у интервјуу агенцији Фонет. Он сматра да није немогуће да Србија наредне године и званично постане кандидат за чланство у ЕУ. Упитан да ли је ЕУ у овој години изневерила Србију, Јеремић је одговорио да то не би тако назвао, јер је то „доста тежак израз“, али је истакао да су очекивања грађана, када је реч о интеграцијама, с правом увек велика.

Јеремић се нада да ће у 2009. години доћи, како до окончања сарадње Србије са Хашким трибуналом, тако и до значајних институционалних корака на путу ка остваривању пуноправног чланства у ЕУ за нашу земљу“.

Упитан да ли му је неко од многобројних међународних саговорника поменуо могућност признавања независности Косова као услова за чланство Србије у ЕУ, Јеремић је нагласио да не може да тврди да нико то није имао на памети, али је напоменуо да то никада није експлицитно предочено Београду. Према његовим речима, европске интеграције нису зацртане у Уставу, али ова влада то сматра апсолутним приоритетом, од којег неће одустати. „Нека друга влада можда не би имала такав приоритет. Док је ове владе, одбрана уставног поретка и наставак европских интеграција ће бити приоритети од којих она неће одустати“, прецизирао је Јеремић.

Он је указао на то да у овом тренутку постоји жесток притисак на око 50 држава света да признају Косово и оценио да ће то бити непрестана борба „у којој ћемо користити све расположиве дипломатске ресурсе“. Он је нагласио да је Влада Србије против поделе Косова и да очекује поновно отварање преговора о статусу.

- Очекујемо да ће мишљење Међународног суда правде бити да је Косово прогласило независност кршећи међународно право, рекао је Јеремић и објаснио да ће то отворити могућност за повратак за преговарачки сто како би се постигао компромис.

(Блиц)

 

Остали чланци у рубрици

Анкета

Да ли ће, по вашем мишљењу, „Заједница српских општина“ на КиМ бити формирана до краја 2023. године?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер