Хроника

Вучић у Скопљу: Поносан сам на нашу борбу са мафијом и што сам први на листи за одстрел; Наметање одлука против једног народа у БиХ не доноси добро никоме; Мини Шенген сутра добија ново име

Штампа
среда, 28. јул 2021.

Неки би заједно са страним службама да промене ток историје Србије, да то чине јер Србија не сме да иде напред и не сме да учествује у нечемо што је није под њигховом капом, а ово што се ради актуелно у Скопљу је нека врста слободарског покрета балканског народа који одлучује о својој судбини, рекао је данас у Скопљу председник Србије Александар Вучић поводом најаве протеста и нових претњи против њега.

Вучић је, на питање да прокоментарише изјаве и писање појединих медија да само протести и бојкот могу да ослободе Србију од мафијашког режима, као и поруке да треба да се „уринира по њему и да ће завршити као Луј XVI“, поручио да се прича о немирима и тучама наслушао.

„Слушам те приче већ пет или седам година. Упадање у Скупштину, разбијање стакла, опкољавање Председништва, упадања унутура, њих петорица хоће да ме бију, а онда запомажу као…Видео сам и које је лице које каже да ће да обавља малу нужду по нама. Што то није урадио пошто је у мом кабинету радио интервју са мном? Изгледа да је мало попио па се осоколио“, упитао је он у изјави новинарима.

Казао је да се пита због чега све то, да ли је то зато што Србија најбрже расте, што прелази оне земље које су увек биле испред ње, што има највеће плате и пензије, што гради путеве и пруге више него у Титово време, што је више болница изградила пропорционално броју становника него било ко други, што смо били први у вакцинацији, обновили највише школа, вртића у овом делу Европе.

„Ако је то тако онда разумем, јер је нервоза оних који не могу да прихвате успех неког другог све већа“, додао је он.

Казао је да су тим људима мафијаши главни лидери, и да је једино чиме се баве лажи.

Када је реч о мафији рекао је да ће ухапшени тражити изузеће због прислушкивања, признајући да су лагали.

„Рекли су да је лаж оно што је објављено како се договарају да лажу против мене и Вулина. Сада признају јавно да лажу не би ли добили месец, два или три да врше политичке притиске, заједно са појединим страним службама желећи да промене ток историје Србије“, тврди он.

Вучић је казао да то чине јер Србија не сме да иде напред и не сме да учествује у нечемо што је није под њиховом капом.

„Ово што радимо овде је нека врста слободарског покрета у којем се балкански народи сами питају, одлучују сами о својој будућности, не тражећи никог другог да им држи капу на глави да га питају шта треба да радимо. То је нешто у чему се народи Балкана сами питају и одлучују о својој будућности“, подвукао је он.

Вучић је нагласио да нити ће они некога да туку, нити ће да обављају све те најпрљавије ствари, и то све само говори о њима, хистерији.

„Најмање говоре како ће да нас победе на изборима. Знају да је народ на изборима паметан, да зна ко је шта радио некада и данас. Ко чува народне интересе водећи одговорну политику, не онако као они у чије време је било катанчење фабнрика, и свега другог, где је било сарадње са мафијом. Поносан сам на нашу борбу са мафијом и што сам први на листи за одстрел“, закључио је председник.

Наметање одлука против једног народа у БиХ не доноси добро никоме

Председник Србије Александар Вучић изјавио је у Скопљу да наметање одлука у Босни и Херцеговини, усмерених против једног народа, не доноси добро никоме.

„Онај ко је мислио да одлуке могу да се намећу и да буду усмерене против једног народа, чини ми се да није добро донео ниједном од народа, ма како то некима изгледало“, казао је Вучић новинарима.

Поводом прошлонедељне одлуке високог представника међународне заједнице у БиХ Валентина Инцка да наметне забрану негирања геноцида и величања ратних злочинаца, Вучић је рекао да се нада да ће људи у БиХ и Републици Српској „наћи довољно рационалних начина да превазидју тренутне проблеме“ како би био сачуван мир.

Партије из Републике Српске одлучиле су у понедељак да бојкотују рад државних институција БиХ због Инцкове одлуке.

Вучић је рекао и да се данас није чуо са српским чланом Председништва БиХ Милорадом Додиком, лидером владајуће странке у РС.

„Јуче смо разговарали, данас нисмо, али видећемо се 4. августа у Београду, пре обележавања злочиначке акције Олуја у Бусијама“, навео је Вучић.

Шетња центром Скопља

Вучић, Рама и Заев прошетали су центром Скопља и попили пиће у једном популарном ресторану. Како је објавила кабловска Телевизија 21, „кафе састанку“ лидера три земље Западног Балкана присуствовао је и градоначелник Скопља Петре Шилегов.

Заев је на Фејсбуку, уз фотографије, написао да је поподне пожелео добродошлицу председнику Србије Вучићу и премијеру Албаније Рами, након чега су заједно прошетали по новом скопском кеју (поред Вардара), где је домаћин био градоначелник Скопља Петре Шилегов.

„Разговарали смо и са грађанима у центру Скопља, као најави Економског форума за регионалну сарадњу који се први пут одржава у Северној Македонији, као и отварања нових перспектива за наше повезивање“, написао је Заев.

Балкан је, како је истакао, наш заједнички европски дом у којем се подржавамо и у којем унапређујемо односе.

„Гледамо напред ка бољем сутра, ка економском расту и развоју, ка доборбити за наше народе“, истакао је Заев.

„Ово је велики искорак у будућност! Важан аспект који доприноси даљем учвршћивању мира, бољој и ближој политичкој сарадњи и сарадњи наших народа, то доноси стабилност и много тога што је важно за будућност региона“, написао је Вучић на Инстаграму.

Вучић је написао да три лидера имају заједничке планове за зелену агенду, идеје како да искористе индустријализацију три земље и да привуку већи број инвеститора, уз јединствено тржиште рада.

„Велике и важне ствари за све нас! Све ће то да снажи наше народе, наше економије и тиме обезбедјујемо бољи животни стандард нашим људима“, навео је председник Србије.

Рио Тинто ће добити дозволу за рад тек ако се на референдуму грађани тако изјасне

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће референдума о почетку рада компаније Рио Тинто у Србији бити, и да ће дозвола за рад тој компанији бити дата тек ако се грађани буду тако изјаснили.

Вучић је одговарајући на питања новинара у Скопљу рекао „иначе они људи не разумеју зашто би се неко бунио“ против отварања рудника, зато што „оно што је објављивано“ у медијима у Србији о раду те компаније није тачно.

„Ово није течна руда, све је измишљено и све је политичка пропаганда“, рекао је Вучић и додао да „нема проблем са тим да ако изгуби на референдуму“ рудник не буде отворен.

Он је рекао да је за отварање рудника и почетак рада компаније Рио Тинто „11 дозвола дато у време Демократске странке“, а две или три у време власти напредњака, „али да главну експлоатациону дозволу нису добили и неће је добити док се народ не буде изјаснио“.

„Тада ћемо заузети став по том питању. Људи морају да буду потпуно упознати са тим шта се добија а шта губи. Кад чују шта ће добити верујем да ће донети позитивну одлуку али прихватићемо и ако одлука буде негативна, али неки други људи ће морати да објашњавају зашто ће остати без новца“, рекао је Вучић.

Не мења се Просторни план у Лозници како би се уписао пројекат Рио Тинта

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да локална самоуправа у Лозници не мења Просторни план како би уписала пројекат „Јадар“ компаније „Рио Тинто“, јер не може.

Удружење Заштитимо Јадар и Радјевину и Коалиција за одрживо рударство данас су послали писмо свим одборницима Скупштине Лознице у којем траже да не гласају за усвајање Просторног плана тог града у који би био уписан пројекат „Јадар“ компаније Рио Тинто.

На конференцији за новинаре у Скопљу, Вучић је рекао да никакве стратешке одлуке у вези с тим пројектом неће бити донете без народа.

„Не зато што се кријемо иза тога, већ зато што сматрам да шта год учинили, какву год одлуку донели, неко може да каже да сте је донели противно интересу људи. Хоћу да људи буду упознати, да добију све информације и да сами донесу одлуку“, казао је Вучић.

Он је раније изјавио да ће, ако буде потребно, бити расписан референдум око тога да ли треба почети експлоатацију литијума, коју ће спроводити компанија Рио Тинто, „да ли на нивоу општина или округа“, да се види шта народ жели.

Вучић је навео да у Лозници протестују људи из Београда „који су плаћени из иностранства“ и „због свог политичког рејтинга“ и додао ти људи „соле памет“ тамошњем становништву о том пројекту.

„Чекамо да видимо одлуку ‘Рио Тинта’, ако буде све у реду, да су спремни да уложе 2,4 милијарде евра и сад треба да кажете градјанима у Јадру и Радјевини да треба да се одрекну тога, макар и 10 одсто припало њима, а остало Републици Србији“, истакао је он.

Мини Шенген добија ново име, сутра потписивање три важна споразума

Председник Србије Александар Вучић најавио је у Скопљу да ће сутра, на састанку са председницима влада Северне Македоније Зораном Заевом и Албаније Едијем Рамом бити донета одлука о новом имену мини-шенгена. Вучић је најавио и потписивање три важна споразума.

Председник је рекао да је ово веома важна посета Скопљу и истакао да ће сутра бити потписана три споразума који подразумевају бржи проток робе између Србије, Северне Македоније и Албаније, друга је помоћ и подршка у природним катастрофама, а трећа је укидање радних дозвола и прављење јединственог тржишта рада.

"Имамо идеју да направимо персонализоване електронске картице у којима бисмо нудили бројне погодности људима из ових земаља, како би када дођу у Србији могли да имају попусте, од возне карте, до ресторана и кафића. Ово је за Србију од огромног интереса", каже Вучић.

Он је најавио и "брзе траке" за бржи пролаз људи из региона, као што постоје посебне траке за људе из Европске уније на улазу у европске земље.

Рекао да постоје заједнички планови о зеленој агенди, индустријализацији, привлачењу нових инвеститора.

"То су велике и важне ствари. Радиће се на међусобном прихватању академских квалификација, али и професионалних, да грађевинац у Тирани буде прихваћен у Београду и обрнуто. То ће да нас приближи додатно, да снажи наше економије, да обезбеђујемо бољи животни стандард за наше људе".

Рекао је да зна да у нашој земљи постоје људи који су "против многих иницијатива", попут дуалног образовања, али се данас види предност коју је Србија направила због те одлуке.

Вучић је најавио и оснивање заједничког портала на три језика.

Председник Србије открио да ће сутра бити одржани састанци са привредницима, који су се позиву одазвали у великом броју.

Вучић стигао у Скопље на скуп у оквиру "мини-Шенгена"

Председник Србије Александар Вучић допутовао је у дводневну посету Скопљу, где ће се састати са председницима влада Северне Македоније Зораном Заевом и Албаније Едијем Рамом у оквиру регионалне иницијативе за сарадњу познате под називом "мини Шенген".

Александар Вучић ће са премијерима Заевом и Рамом учествовати сутра на Економском форуму за регионалну сарадњу у организацији привредних комора Србије, Северне Македоније и Албаније.

На форуму ће, како је најављено, бити објављено ново име ове регионалне иницијативе и биће потписана три документа: Меморандум о разумевању о сарадњи на олакшању увоза, извоза и кретања робе на ЗБ, затим Споразум о сарадњи у заштити од катастрофа на Западном Балкану и Меморандум о разумевању о сарадњи у вези са слободним приступом тржишту рада на Западном Балкану.

У Скопљу ће бити одржан велики пословни форума који ће окупити око 350 компанија са ЗБ, а очекује се више од 400 билатералних састанака привредника.

Скопски форум о регионалној сарадњи на Западном Балкану окупиће компаније из Србије, Албаније, Северне Македоније и БиХ, али и других регионалних и европских економија, као и представнике влада, финансијских институција, универзитета, медународних делегација и асоцијација.

Највећи број компанија учесница долази из грађевинског сектора, пољопривредно-прехрамбене индустрије, енергетике, машинске, ауто и текстилне индустрије, туризма, ИКТ и телекомуникација, транспорта и логистике.

(Танјуг, Бета, Фонет, Н1)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]