Početna strana > Hronika > Vučić u Jerusalimu: Imao sam težak razgovor sa Đukanovićem o položaju srpskog naroda u Crnoj Gori, saglasili smo se da su pozicije veoma udaljene i da nije moguće postići zajednički stav
Hronika

Vučić u Jerusalimu: Imao sam težak razgovor sa Đukanovićem o položaju srpskog naroda u Crnoj Gori, saglasili smo se da su pozicije veoma udaljene i da nije moguće postići zajednički stav

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 23. januar 2020.

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da je s predsednikom Crne Gore Milom Đukanovićem u Jerusalimu imao težak i kompleksan razgovor, prenosi Blic.

Milo Đukanović i Aleksandar Vučić (arhivska fotografija)

"Dugo smo razgovarali o položaju srpskog naroda i o nedavno usvojenom zakonu o verskim slobodama u Crnoj Gori. Saglasili smo se da su naša stanovišta i pozicije veoma udaljene i da po tim pitanjima nije moguće postići zajednički stav", rekao je Vučić za Blic.

Vučić je kazao da se sa Đukanovićem saglasio i da uskoro nastave razgovore.

"Razgovarali smo kao civilizovani i odgovorni ljudi, svesni da Srbija i Crna Gora nikada ne smeju da budu antagonizovane jedna drugoj i da je neophodno da u najkraćem mogućem roku nastavimo razgovore koji bi vodili daljem spuštanju tenzija i pronalaženju rešenja", naveo je.

Vučić je dodao da su razgovarali i o evropskom putu Srbije i Crne Gore i dogovorili se o većoj međusobnoj koordinaciji budućih nastupa pred evropskim institucijama, i o nastavku razgovora o većoj slobodi i brzini protoka roba, ljudi, kapitala i usluga u regionu.

Predsednici Srbije i Crne Gore su razgovarali tokom zvanične večere koju je predsednik Izraela Ruven Rivlinpriredio za 40 svetskih lidera, pred sutrašnju komemorativnu svečanost povodom 75. godišnjice oslobodjenja logoraša iz nacističkog logora Aušvic-Birkenau.

Predsednik Izraela organizovao večeru u Jerusalimu - prisustvovao i Vučić

Predsednik Izraela Ruven Rivlin pozvao je svetske lidere da se ujedine "u borbi protiv rasizma, antisemitizma i ekstremizma, u odbrani demokratije i demokratskih vrednosti".

Rivlin je to rekao na večeri u predsedničkoj rezidenciji za 40 lidera iz sveta pred sutrašnju komemorativnu svečanost u okviru Petog svetskog foruma holokausta povodom 75. godišnjice oslobođenja logoraša iz nacističkog koncentracionog logora Aušvic-Birkenau.

Večeri je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji u Jerusalimu učestvuje na Petom svetskom forumu o Holokaustu "Sećanje na Holokaust, borba protiv antisemitizma".

"Ovo je istorijski skup, ne samo za Izrael i jevrejski narod, već za čitavo čovečanstvo. Ove večeri kada se sećamo žrtava holokausta i Drugog svetskog rata takođe obeležavamo pobedu slobode i ljudskog dostojanstva", rekao je Rivlin.

Najavio je da će se na sutrašnjoj svečanosti u Memomorijalnom centru Jad Vašem lideri okupiti da se "sete i obećaju 'nikada više' ".

U govoru je Rivlin pomenuo spor Poljske i Rusije o odgovornosti za početak Drugog svetskog rata.

Predsednik Poljske Andžej Duda je odlučio da bojkotuje svečanost u Izraelu, jer ga organizatori nisu pozvali da govori, a pozvali su predsedika Rusije Vladimira Putina.

"Istorijsko istraživanje bi valjalo bi prepustiti istoričarima", rekao je izraelski predsednik, dodavši da je "uloga političkih ludera da oblikuju budućnost u vreme kada nas sve više preživelih napušta".

"Ovaj skup je izraz naše zajedničke posvećenosti da narednoj generaciji prenesemo istorijske činjenice i lekcije Šoe (holokausta)", rekao je Rivlin.

Španski kralj Filip Šesti je, zahvaljujući domaćinu u ime gostiju, rekao da "sećanje na nesreću nije dovoljno" i da "varvarizam može da naraste kada se najmanje očekuje".

"Zaboravljanje Šoe neće samo osramotiti sećanje na milione žrtava, već će biti izuzetno opasno", rekao je španski monarh, upozorivši da "nikada nismo bezbedni" i da se "varvarstvo danas javlja u raznim delovima sveta".

Vodeći izraelski istoričar holokausta, Jehuda Bauer, rekao je zvanicama da antisemitizam ne bi trebalo posmatrati samo kao pretnju Jevrejima, već i samoj Evropi.

On je rekao da je nacistički lider Adolf Hitler započeo Drugi svetski rat u uverenju da Jevreji kontrolišu svet i da bi ih trebalo zaustaviti.

Uz šest miliona Jevreja, nacistička ratna mašina je ubila 29 miliona drugih Evropljana, nejevreja, podsetio je on, zaključivši da se u antisemitizmu nije radilo o Jevrejima.

"Postoji 29 miliona razloga za borbu protiv antisemitizma. Zar ne mislite da je 29 miliona razloga dovoljno?" upitao je on.

Sutrašnjoj svečanosti će prisustovati i predsednici Srbije Aleksandar Vučić, Francuske Emanuel Makron, Nemačke Frank-Valter Štajnmajer i potpredsednik SAD Majk Pens.

Aleksandar Vučić prisustvuje večeri koju povodom održavanja 5. svetskog foruma o Holokaustu "Sećanje na Holokaust, borba protiv antisemitizma“, koju za svetske zvaničnike organizuje predsednik Države Izrael Ruven Rivlin.

Srpska zastava u Jerusalimu

Aleksandar Vučić je učestvovao u zajedničkom fotografisanju sa svetskim državnicima posle svečane večere koju je u čast održavanja Petog svetskog foruma o Holokaustu "Sećanje na Holokaust - borba protiv antisemitizma" organizovao predsednik Izraela.

Na zidine Starog grada je projektovana srpska zastava  i natpis "Dobrodošli u Jerusalim".

Svečanoj večeri, koju je organizovao izraelski predsednik, prisustvovalo je oko 40 svetskih lidera, a Vučić je objavio i fotografije susreta sa više državnika.

(Beta, Blic, Tanjug, vucic.rs)