Хроника

Вучић: Срећан сам што данас видим напредак у односима са Приштином, хвала Трампу и Гренелу; Гренел: Успостављање железничког коридора и завршетак изградње аутопута Београд – Приштина битни за бољитак грађана

Штампа
петак, 14. фебруар 2020.

 МИНХЕН - Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас у Минхену да је веома срећан због напретка у односима са Приштином по питању успостављања саобраћајних веза, што омогућава слободан проток капитала, људи, робе и услуга, те захвалио на помоћи председнику САД Доналду Трампу.

"То није нешто што је повезано са политиком. Није било лако преговарати са Приштином, али веома сам срећан што данас видим напредак. Још једном захваљујем вама господине Гренел и председнику Трампу на овим иницијативама које представљају једини пут за Србију и сви ћемо се много боље осећати у будућности и бићемо способни да стабилизујемо регион и обезбедимо мир за наредне деценије за становнике целог региона Западног Балкана", нагласио је Вучић.

Вучић је то рекао након потписивања Изјаве о намерама за успостављање железничке линије Београд - Приштина, као и за завршетак изградње аутопута између та два града.

"Срећан сам што видим данас напредак и много хвала председнику Трампу и Гренелу у име Србије, јер осећамо да ћемо од овога имати бољу будућност и да ћемо осигурати мир за наредне деценије", рекао је Вучић након потписивања у оквиру Минхенске безбедносне конференције.

Ово што је потписано значајно је због слободе кретања, протока робе, капитала, услуга и људи, истакао је Вучић.

Такође, захвалио је председнику САД и амбасадору Гренелу на великом интересовању за овај регион.

Вучић је рекао да је Гренел упућен у политичке околности у региону и како да помогне у даљем раду на слободи кретања људи, робе капитала и услуга.

Гренел: Овај тренутак битан за бољитак грађана

Гренел је изјавио да значај потписивања изјава о намерама за успостављање железничког коридора Београд - Приштина и завршетак изградње аутопута од Београда до Приштине рекао је види у креирању економске зоне која ће омогућити бољитак грађанима.

"Када ме је председник Доналд Трамп поставио на ову позицију, имао сам у виду да је реч о човеку који је веома поносан на америчку економију и сматра да је успешна америчка економија променила много у динамици. Када људима дате посао и наду у будућност, то мења перспективу", рекао је Гренел у Минхену, после потписивања докумената.

Он каже да је управо зато оно што жели да уради то да унесе енергију, узбуђење, не са политичког гледишта, већ како да креирамо економску зону која доноси бољитак људима.

"Ми јесмо људи из света политике и разговарамо о политичким проблемима, али људи желе посао, желе будућност, желе економију која ће бити боља него јуче", нагласио је Гренел.

Значај овог посла је, истиче, то што шаље поруку бизнис заједници у САД и бизнис заједници у Европи да дођу у регион и да се укључе у економски развој и креирање новог начина живота.

Како је казао, он жели да се држи те идеје и да допринесе економском развоју.

"Бизнис заједница ми је рекла да су аутопутеви, авио-линије, железница и гранична питања ствари који ће унапредити економију и то је оно што покушавам да урадим и ту видим значај овог момента", закључио је Гренел и захвалио се председнику Србије Александру Вучићу и косовском председнику Хашиму Тачију што су остали посвећени преговорима.

Председник Србије Александар Вучић састао се у Минхену са помоћником америчког државног секретара за Европу и Евроазију Филипом Рикером, објављено је на Инстаграм налогу "будуцностсрбијеав".

Састанку су присуствовали и директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић и амерички амбасадор у Србији Ентони Годфри.

Вучић се синоћ састао са специјалним изаслаником председника САД за преговоре Србије и Косова Ричардом Гренелом.

После тог састанка Вучић је најавио да ће данас у Минхену бити потписана изјава о намерама за обнову железничког саобраћаја између Београда и Приштине.

Вучић данас учествује на Минхенској безбедносној конференцији.

(Танјуг-Бета)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]