Početna strana > Hronika > Vanredno obraćanje Aleksandra Vučića: Predsednik opštine Grocka uhapšen zbog sumnje na podstrekivanje paljenja kuće Milana Jovanovića - partijska knjižica nikoga neće sačuvati od odgovornosti
Hronika

Vanredno obraćanje Aleksandra Vučića: Predsednik opštine Grocka uhapšen zbog sumnje na podstrekivanje paljenja kuće Milana Jovanovića - partijska knjižica nikoga neće sačuvati od odgovornosti

PDF Štampa El. pošta
petak, 25. januar 2019.

Predsednik opštine Grocka Dragoljub Simonović uhapšen je zbog sumnje na podstrekivanje paljenja kuće novinara Žig info Milana Jovanovića, potvrdio je predsednik Republike Aleksandar Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem u Beogradu.

"Želim da vas obavestim da je policija Srbije 25.1.2019. uhapsila i zadržala Simonović Dragoljuba, predsednika Opštine Grocka, predsednika opštinskog odbora SNS i glavnog odbora SNS-a", saopštio je Vučić.

Prema saznanjima do kojih je tokom istrage došla policija, Simonović je preko jednog policijskog službenika Igoru Novakoviću preneo nalog da se napadne novinar portala Žig info Milan Jovanović, objasnio je Vučić.

"Obećano mu je 1.500 evra, Simonović mu nije dao, pa je policajac morao da da svojih 1.000 evra za izvršenje, ali je ćutao 'zbog zapošljavanja u Grockoj'", rekao je Vučić.

Vučić je precizirao da su i policijski službenik, i Novaković, i Marinković, i Cvetković Šijacki priznali izvršenje krivičnog dela.

"Partijska knjižica nikoga neće sačuvati od odgovornosti, novinari će biti zaštićeni, nasilje će biti najstrože kažnjeno, kažnjavaćemo svakoga. Ovo je poruka za sve u Srbiji da ćemo pokazati odlučnost da stvari menjamo, a svima u svetu pošaljemo poruku da je Srbija sigurno mesto za život", rekao je Vučić.

Predsednik SNS-a je rekao da će narednih dana ići u Grocku da "uspostavi kontakt" sa ljudima. "Ići ćemo u Grocku da vidimo da li ta opština može da funkcioniše, ako ne, neko drugi će da formira vlast i ići ćemo na izbore u opštini Grocka", rekao je Vučić.

Prethodno je Insajderu u Drugom osnovnom tužilaštvu potvrđeno da je Simonović uhapšen zbog sumnje na podstrekivanje paljenja kuće Milana Jovanovića.

Igor Novaković, Alesandar Marinković i Bojana Cvetković Šijacki uhapšeni su 23. decembra, deset dana posle napada na novinara portala Žig info.

Milan Jovanović je javno, u Novom danu TV N1, optužio Simonovića da je nalogodavac napada, i to zbog kritičkih tekstova koje je za Žig info pisao o lokalnoj vlasti u Grockoj.

Đorđe Vukadinović: Neverovatno kako on čak i ovakvu bruku (njegovog!) predsednika opštine uspe da predstavi kao poen za sebe i pretvori u optužbu protiv opozicije

Narodni poslanik i urednik NSPM-a Đorđe Vukadinović komentarisao je konferenciju za štampu Aleksandra Vučića i objavu hapšenja predsednika opštine Grocka Dragoljuba Simonovića.

 “Ipak je neverovatno i gotovo fascinantno kako on čak i jedan ovakav skandal i bruku (njegovog!) predsednika opštine i člana glavnog odbora (njegovog) SNS-a uspe nekako da predstavi kao poen za sebe i pretvori u optužbu protiv opozicije?!”, napisao je Vukadinović na Tviteru.

Uhapšen predsednik opštine Grocka u vezi sa slučajem paljenja kuće novinara Milana Jovanovića

Predsednik opštine Grocka Dragoljub Simonović uhapšen je danas zbog sumnje na podstrekivanje paljenja kuće novinara Žig info Milana Jovanovića, potvrđeno je Insajderu u Drugom osnovnom tužilaštvu.

Iz Tužilaštva je za Insajder rečeno i da je Simonoviću određeno zadržavanje. Portal iz Ministarstva unutrašnjih poslova nije dobio potvrdu da je predsednik opštine Grocka Simonović uhapšen.

Kako piše Cenzolovka, Simonovića su policajci u civilu uhapsili u jednom restoranu u Grockoj.

Novinar Milan Jovanović, kome je spaljena kuća u Vrčinu 12. decembra prošle godine, Simonovića je direktno optužio kao glavnog nalogodavca tog zločina zbog tekstova koje je Jovanović na portalu Žig info objavio o korupciji, kriminalu i malverzacijama opštinskim novcem tokom gasifikacije ove opštine kao i u drugim slučajevima.

Jovanović je tada naveo da je i ranije dobijao pretnje, da su opštinske inspekcije htele da mu sruše kuću, da su mu inspektori lažnim nalozima isključili vodu i kanalizaciju, kao i da je nalogodavac u svim tim slučajevima bio upravo Simonović.

U međuvremenu, 31. decembra, Dragoljub Simonović, koga je Srpska napredna stranka izabrala na mesto predsednika opštine, podneo je tužbu protiv Željka Matorčevića, urednika portala Žig Info, kao i Milana Jovanovića zbog uvreda.

Drugi osnovni sud u Beogradu 15. januara odbacio ovu tužbu.

Matorčević je u Grockoj fizički napadnut u oktobru, posle čega je završio u bolnici.

Vučić se večeras u 20:00 vanredno obraća javnosti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić vanredno će se u petak obratiti građanima Srbije, najavila je pres služba predsednika Republike.

Vučić će se obratiti u 20.00 sati.

On se danas vratio iz Davosa gde je učestvovao na Svetskom ekonomskom forumu.

U izjavi novinarima, uoči povratka u Beograd, rekao je kako "čuje da ima važnih vesti u zemlji", ili da "može da ih bude, tako da treba da se vraćamo i da rešavamo probleme u zemlji".

(N1, Tanjug, Insajder, Cenzolovka)