уторак, 02. јун 2020.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Хроника > Вучић са папом Фрањом: Односе Србије и Свете Столице одликује подударност ставова по међународним питањима; Изузетно ценимо став Ватикана да не призна Косово и њихову подршку нашим европским интеграцијама; Волео бих да папа посети Србију
Хроника

Вучић са папом Фрањом: Односе Србије и Свете Столице одликује подударност ставова по међународним питањима; Изузетно ценимо став Ватикана да не призна Косово и њихову подршку нашим европским интеграцијама; Волео бих да папа посети Србију

PDF Штампа Ел. пошта
петак, 13. септембар 2019.

 Републике Србије Александар Вучић састао се данас у Ватикану са Његовом светошћу папом Франциском са којим је разговарао о билатералним односима, евроинтеграцијама Србије, регионалној и међународној сарадњи

Председник Вучић је нагласио да је сарадња између Републике Србије и Римокатоличке цркве врло добра и на изузетно конструктивном нивоу, уз обострано уважавање. Он је рекао да је Србија дугорочно опредељена да негује и унапређује односе са Светом Столицом, додавши да ћемо наредне године обележити 100 година од успостављања наших дипломатских односа.

Током сусрета, председник Вучић је истакао да односе Републике Србије и Свете Столице одликује подударност ставова по значајним међународним питањима. Реч је, пре свега, о питању заштите хришћана и хришћанског наслеђа и унапређењу њихових људских права.

С тим у вези, председник Вучић је указао на изузетан значај заштите, поштовања и унапређења права српског и осталог неалбанског становништва на Косову и Метохији, заштите и обнове српског верског и културног наслеђа на КиМ, а посебно православних цркава и манастира под заштитом УНЕСКО.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Vatikanu sa Nјegovom svetošću papom Franciskom sa kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima, evrointegracijama Srbije, regionalnoj i međunarodnoj saradnji. Predsednik Vučić je naglasio da je saradnja između Republike Srbije i Rimokatoličke crkve vrlo dobra i na izuzetno konstruktivnom nivou, uz obostrano uvažavanje. On je rekao da je Srbija dugoročno opredelјena da neguje i unapređuje odnose sa Svetom Stolicom, dodavši da ćemo naredne godine obeležiti 100 godina od uspostavlјanja naših diplomatskih odnosa. Tokom susreta, predsednik Vučić je istakao da odnose Republike Srbije i Svete Stolice odlikuje podudarnost stavova po značajnim međunarodnim pitanjima. Reč je, pre svega, o pitanju zaštite hrišćana i hrišćanskog nasleđa i unapređenju njihovih lјudskih prava. S tim u vezi, predsednik Vučić je ukazao na izuzetan značaj zaštite, poštovanja i unapređenja prava srpskog i ostalog nealbanskog stanovništva na Kosovu i Metohiji, zaštite i obnove srpskog verskog i kulturnog nasleđa na KiM, a posebno pravoslavnih crkava i manastira pod zaštitom UNESKO. „Izuzetno cenimo principijelnu poziciju Svete Stolice po pitanju nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, kao i razumevanja za poziciju Srbije utemelјenu na poštovanju međunarodnog prava“, naglasio je predsednik Vučić i zahvalio na konstruktivnom pristupu Svete Stolice po tom pitanju. „Srbija je čvrsto uverena da razgovori predstavlјaju jedini put za rešavanje svih otvorenih pitanja, zbog čega smo se i nakon uvođenja taksi, uzdržali od recipročnih mera i bilo kakvih poteza, koji bi dodatno otežali postojeće stanje. Naša strana nastavlјa sa konstruktivnim zalaganjem za pronalaženje održivog i kompromisnog rešenja za pitanje Kosova i Metohije, isklјučivo putem dijaloga. Međutim, prištinska strana, povlačenjem iracionalnih jednostranih poteza i konstantnim provokacijama, onemogućava bilo kakav dijalog i dogovor“, naglasio je predsednik Vučić. Tokom razgovora sa Nјegovom svetošću papom Franciskom, predsednik Vučić je izrazio iskrenu zahvalnost Svetoj Stolici i papi Francisku na podršci koju pruža evropskim integracijama Srbije.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on

 - Изузетно ценимо принципијелну позицију Свете Столице по питању непризнавања једнострано проглашене независности Косова, као и разумевања за позицију Србије утемелјену на поштовању међународног права - нагласио је председник Вучић и захвалио на конструктивном приступу Свете Столице по том питању.

- Србија је чврсто уверена да разговори представљају једини пут за решавање свих отворених питања, због чега смо се и након увођења такси, уздржали од реципрочних мера и било каквих потеза, који би додатно отежали постојеће стање. Наша страна наставља са конструктивним залагањем за проналажење одрживог и компромисног решења за питање Косова и Метохије, исклјучиво путем дијалога. Међутим, приштинска страна, повлачењем ирационалних једностраних потеза и константним провокацијама, онемогућава било какав дијалог и договор - нагласио је председник Вучић.

Током разговора са Нјеговом светошћу папом Франциском, председник Вучић је изразио искрену захвалност Светој Столици и папи Франциску на подршци коју пружа европским интеграцијама Србије

Волео бих да папа посети Србију

Председник Србије Александар Вучић изјавио је у Ватикану да би он волео да папа Фрања посети Србију, али да је за тако нешто потребна сагласност Српске православне цркве.

"То је увек питање за нашу цркву", рекао је Вучић новинарима након састанка са папом.

 Срби и Хрвати ће морати да науче да више поштују једни друге и да воде рачуна о будућности а не о ономе што је било пре 20 или 70 година

Он је навео да је на састанку пренео поздраве патријарха Иринеја папи а да је од папе у неколико наврата чуо да он изузетно цени српског патријарха.

Вучић је рекао да је у разговору са папом много тога научио и паметног чуо, а да је видео његову бригу за све људе на Балкану и грађане Србије.

Вучић је рекао да ће и Срби и Хрвати морати да науче да поштују више једни друге и да воде рачуна о будућности а не о ономе што је било пре 20 или 70 година.

Он је навео да је било речи и о положају католика у Србији и да се разговарало о реституцији и о питању пореза, а да је он изразио наду да постоји простор да се учини још више да би се поправио положај тог дела становништва Србије.

О пљачки ПКБ говоре они који су док су били на власти земљу опљачкали за 619 милиона евра

Председник Александар Вучић одбацио је данас критике опозиције да је држава опљачкана продајом ПKБ за 106 милиона евра и истакао да је продаја те компаније ишла у потпуно отвореној тендерској процедури.

"Ако је опљачкана за 106 милиона евра, што он није понудио милион евра више од оних који су купили, и зарадио 105 милиона?", запитао је Вучић.

"Они који су док су били на власти земљу опљачкали за 619 милиона евра и показали то, директно у папирима, сада кажу да отворена тендерска процедура није добра или није довољно добра", рекао је Вучић одговарајући на питања новинара у Ватикану за тврдње заменика председника ССП Драгана Ђиласа, Борка Стефановића да је Србија продајом ПKБ опљачкана за најмање 106 милиона евра.

"Да ли мислите да би Ђилас или Борко Стефановић пропустили прилику да опљачкају за још 105 милиона евра да је то чињеница?", упитао је Вучић.

Поновио је да је то био отворен тендер, на који је свако могао да се јави.

"А, они бар имају стотине милиона. То је продато за 110-130 милиона. Шта је за њих да су дали 131 милион. То им таман нето добит од свега што су имали и да зараде још 100 милиона.", рекао је Вучић.

"Kакви су то лажови, какви су то људи. Они никад нису знали шта је отворена тендерска процедура, јер су све на муфте радили, крали пљачкали.", рекао је Вучић.

На констатацију да има оних не верују да ће просечна плата достићи 500 евра, попут Милана Ћулибрка, уредника НИН-а, који каже да не може још увек да честита не томе, Вучић је прокоментарисао да ће честитати за два и по месеца.

"Сада је плата 464 евра, а за два и по месеца ће да честита. Али, ни тада неће, и тад ће да нађе нешто друго", рекао је Вучић.

Додао је да очекује честитке и од бившег председника ДС Драгана Шутановца, који је, каже, у Скупштини рекао да ће да честита када просечна нето плата буде већа од 500 евра.

На опаску новинара да НИН не верује у анализе Фајненшл тајмса, Вучић је иронично рекао:

"Глупи су у Фајненшл тајмсу, Светској банци, ММФ-у. Ништа то не важи. Ћулибрка за шефа ММФ-а, Ђиласа за шефа света, посебно за шефа свих секунди свих телевизија.".

Kоментаришући оцене бившег председника Бориса Тадића да је "Србија ту где су је поставили напредњаци, бели листићи, криминалци, простор где влада и апсолутизам и пљачке.", Вучић је рекао да је Тадићево време познато по пљачкама његових најближих сарадника, са којима се још нисмо изборили.

"Што се тиче непросвећеног апсолутизма о којем говори, он није могао да буде апсолутиста, јер кад се пробудите у 11, а одете с посла у 12.30 не стигнете то све.", рекао је Вучић.

Додао је да је увек спреман да своје образовање упореди са Тадићевим, а да људи треба оцену да донесу на основу резултата - када су им биле веће плате, како је изгледала земља.

Додао је и да се Тадић понекад понаша инфантилно, али то је, каже, његов и проблем оних који за ту опцију гласају.

На питање да ли очекује од опозиције критике и након разговора са папом, Вучић је рекао да не зна шта би им пало сад напамет, али да им увек нешто падне напамет.

Kаже да је видео да је некима јуче сметало то што председник Чешке Милош Земан не хода лако и напоменуо да ни он не хода лако, али и да то није посао председника да "трче на атлетским митинзима", већ да на најбољи начин воде земље.

Истакао је да Чешка данас има просечну плату од 1.240 евра, а незапосленост од свега 2,2 одсто, што показује да је то земља "фантастичног успеха".

"Неки говоре да је успешнија и од најјачих земаља", додао је председник Србије.

Вучић каже да се и Србија полако опоравља и да ће имати плате веће од 500 евра, затим веће пензије, да се обнављају путеви, пруге, болнице, школе и друго.

"Зато наши градови постају пуни кранова и градилишта и верујем да ћемо моћи још пуно да да постигнемо. А то што вас неко напада, не значи много", рекао је он и додао да преко друштвених мрежа све своје фрустрације могу поједини да покажу и скупљају негативну енергију.

Kазао је да се томе тешко супротставити, али да верује да резултати и рад никад не могу да се победе.

(Информер, Бета, Пинк)

 

Остали чланци у рубрици

Анкета

Да ли мислите да ће овог лета Вучић и Тачи потписати неки споразум о КиМ у присуству Доналда Трампа?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер