Početna strana > Hronika > Vučić: Nekretnine mog brata ne postoje, o nekretninama Đilasovog brata ne želim da govorim; Ko ne želi da se vakciniše, neka unapred kaže da neće ići u bolnicu; Lečenje dece SMS porukama je praksa i u svetu
Hronika

Vučić: Nekretnine mog brata ne postoje, o nekretninama Đilasovog brata ne želim da govorim; Ko ne želi da se vakciniše, neka unapred kaže da neće ići u bolnicu; Lečenje dece SMS porukama je praksa i u svetu

PDF Štampa El. pošta
nedelja, 29. novembar 2020.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da se ni posle 30 dana niko nije javio da kaže koliko to njegov brat ima zemlje i stanova, jer ih i nema, a da o nekretninama brata Dragana Đilasa ne želi da govori.

Upitan da prokomentariše informacije u medijima o nekretninama brata Dragana Đilasa, kao i pretnje koje je on juče uputio novinarima, Vučić je rekao da ne želi da napada političke protivnike pred predstavnicima stranih država, kao što je ambasador Ruske Federacije, kao i da ih obično i ne napada, ali smatra da će biti vremena da se različitim stvarima pozabave i nadležni organi i politički akteri.

On je rekao da će da odgovori na ono što se odnosi na laži koje su mesecima objavljivane o njegovoj porodici i podsetio da je pre 30 dana uputio poziv svima u Srbiji da se jave ako pronađu i jedan ar zemlje u Vojvodini, stanove u Beogradu, pekare, restorane koji pripadaju njegovom bratu.

"Niko se nije javio. Neće ih ni naći, jer ne postoje. O drugima neću da govorim", poručio je Vučić.

Ne mogu oštro da osudim mlade koji su juče išli u kupovinu po popustima

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da ne može oštro da osudi mlade ljude koji su juče išli u kupovinu po popustima, ali da će nam to svakako doneti dodatne probleme po pitanju broja zaraženih koronom, što ćemo videti u danima koji dolaze.

"Stariji su najsavesniji, ali mladima smo koronom, da bismo zaštitili sve ljude, a pre svega starije ili one koji imaju druge komorbititete, uništili život", rekao je Vučić za Prvu TV upitan da prokomentariše kao i jučerašnji masovni odlazak u šoping povodom tzv. Crnog petka i upozorenja lekara da je zdravstveni sistem pred "pucanjem".

Kaže i da zato što su dočekali jedan dan da bi nešto imali ne može oštro da ih osuđuje.

"Ja se njima izvinjavam što smo njihovu sadašnjost tokom godinu dana gotovo uništili, ali molim sve ljude za odgovornost", poručio je Vučić i dodao, po pitanju epidemioloških mera u cilju očuvanja zdravstvenog sistema:

"Uradićemo ono što moramo da uradimo. Ako budemo morali da uvodimo teže mere uvodićemo ih", rekao je predsednik za TV Prva.

Povodom situacije u Nišu kaže da je stanje srećom nešto lakše nego u Beogradu i nekim drugim delovima Srbije.

Dodaje da se kriva u Beogradu nešto zaravnjuje i da će i otvaranjem novih koviod bolnica u Batajnici i Kruševcu za 15 do 16 dana situacija biti olakšana.

On očekuje da će time da se pomogne i Nišu i kliničkom centru u tom gradu.

"To je ono što možemo da uradimo, a sve ostalo je na odgovornosti ljudi", zaključio je predsednik.

Ko ne želi da se vakciniše, neka unapred kaže da neće ići u bolnicu

Molim ljude da slušaju svoju državu, jer će se ponašati odgovorno i uzeti one vakcine koje budu registrovane, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić povodom komentara koji se povodom vakcinacije plasiraju na društvenim mrežama.

"Ne mogu više da slušam da je zemlja četvrtasta, da se od vakcina umire posle šest meseci. Da se niko ne naljuti, ali mnogo ludaka misli da su postali sve od kako postoje socijalne mreže i uništavaju živote ljudi i budućnost mladih ljudi", rekao je Vučić za Prva TV u Nišu upitan da prokomentariše kontroverzna mišljenja oko vakcina i da li će biti obavezne.

Vučić kaže da ako neka od ozbiljnih zemalja registruje vakcinu mi ćemo je uzeti i davati, kao i da će se o njenom primanju najpre videti sa zdravstvenim radnicima, vojskom, policijom i komunalnim preduzećima.

"Ako nećete da primite, nemojte", poručio je i dodao da bi onda bilo fer da takvi kažu da ako se razbole od korone neće ići u bolnicu.

Napominje da je do sada bilo mnogo onih koji su primljeni u bolnicu, pa su posle rekli da su pogrešili.

"Hvala im na tome. Ali govorim zbog onih lažova i prevaranata na društvenim mrežama koji dobro znaju da lažu i varaju poštene ljude, a neke od njih mogu da odvedu i u smrt neodgovornim ponašanjem", ukazao je Vučić.

On je istakao da Srbija još nije uzela vakcine, jer još nisu registrovane u njihovim zemljama.

"Ne možete vi da kažete Kini, Rusiji ili Americi kada oni registruju da vakcina ne valja. Nije realno, ali čim registruju, mi se borimo i naručujemo količine", istakao je Vučić. 

On je rekao da će se borba protiv korone nastaviti i vakcinacijom i većim testiranjem, pozvao je ljude da se bore za sebe, a lekarima u celoj Srbiji zahvalio, jer su, kako je kazao, junaci.

Nastojimo da pomognemo maloj Aniki Manić

Predsednik Aleksandar Vučić istakao je da država pokušava da pomogne svakom obolelom detetu koliko može, te da nastoji da pomogne i maloj Aniki Manić, kako bi otišla na lečenje u Budimpeštu.

"Ministar inostranih poslova Nikola Selaković razgovarao je sa svojim mađarskim kolegom Peterom Sijartom, i verujem da ćemo rešiti pitanje Anikinog odlaska u bolnicu u Mađarsku, da će nam pomoći. Mi ćemo obezbediti prevoz, državnim avionom, da malu Aniku pre 15. decembra prebacimo u Budimpeštu", kazao je Vučić.

On je rekao da moralne pridike po pitanju lečenja dece drže oni koji su šest puta manje pomagali u lečenju dece obolele od retkih bolesti.

Vučić je, na konstataciju da je lečenje dece SMS porukama jedan od argumenata opozicije protiv njega, iako je to praksa i u svetu, pogotovu kada su u pitanju terapije neregistrovanim lekovima, podvukao je da se gotovo u svim zapadnim zemljama takvi bolesnici leče SMS porukama.

"Ponosan sam na činjenicu što smo u poslednjim godinama preduzeli mnogo toga, posebno za decu obolele od spinalne mišićne atrofije. Od juna 2018. kada sam primio majke obolele dece uveli smo lek Spinraza. Reč je o skupim terapijama. U prvoj godini državu bolesnik košta 540.000 evra, a u svakoj godini do kraja života po 270.000 evra. Danas lečimo 37 dece na takav način državnim novcem i tim lekovima. Ti koji kritikuju nisu davali nikakve lekove”, istakao je.

Ukazao je da postoje i druge bolesti i komplikovanije izražene bolesti.

"Gledamo da se bavimo svakim detetom, pomognemo koliko je to moguće. Videli ste da jedna Danska ne može sa lakoćom da pomogne, jer lek nije registrovan. Gledamo i kako da pomognemo devojčici Aniki Manić", ukazao je.

Kazao je da tu vrstu licemerja koju iskazuju oni koji su šest puta manje pomagali u lečenju dece ne razume, kao ni moralne pridike današnjim vlastima koje gledaju da se izbore za svako dete.

"U mnogim zapadnim zemljama neće da pogledaju bolesnike ako ne platite, krevet za koronu naplaćuju po 20.000 evra na dan. Kod nas je sve besplatno, a takav zdravstveni sistem država mora da izdrži”, zaključio je on.

"Uvek je bio najbolji vojnički pasulj"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas prikazu tenkova T-72MS u Kasarni "Mija Stanimirović" u Nišu.

Za sve prisutne bio je obezbeđen obrok, vojnički pasulj, što je predsednik istakao tokom izlaganja.

"Uvek je bio najbolji vojnički pasulj", napisao je Vučić na Instagram profilu "avucic".

(Agencije)

Videti još: Aleksandar Vučić: Srbiju očekuje još jedan težak dan, posebno po broju mrtvih od koronavirusa; Paniću bih odgovorio brutalno da nisam predsednik države