недеља, 01. октобар 2023.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Хроника > Вучић на Генералној скупштини УН: У чему је разлика између територијалног интегритета Украјине и Србије? Србија са много добре воље трага за компромисом у вези са КиМ, под покровитељством ЕУ
Хроника

Вучић на Генералној скупштини УН: У чему је разлика између територијалног интегритета Украјине и Србије? Србија са много добре воље трага за компромисом у вези са КиМ, под покровитељством ЕУ

PDF Штампа Ел. пошта
четвртак, 22. септембар 2022.

 ЊУЈОРК - Председник Србије Александар Вучић поручио је на Генералној дебати светских лидера да нажалост ту нико никог не слуша и не тежи стварним договорима и решавању проблема, већ скоро сви воде рачуна само о својим интересима неретко газећи принципе међународног права и Повељу УН.

"За то није крив ни генерални секретар УН Антонио Гутереш ни било ко из УН, већ оне силе које не воде рачуна ни о чему осим о задовољењу сопствених политичких, економских и на жалост, војних циљева", упозорио је Вучић обраћајући се на генералној дебати светских лидера, у оквиру 77. заседања Генералне скупштине УН.

"Не љутите се, због ограниченог времена, данас ћу прескочити терет формалности, куртоазна обраћања, поздрављање присутних и одсутних и говорити директно о суштини онога због чега смо се састали", рекао је у свом обраћању Вучић.

Наше речи одзвањају шупље и празно спрам стварности са којом смо суочени, додао је Вучић.

"А та стварност је да овде заправо нико никога и не слуша, нико не тежи стварним договорима и решавању проблема и скоро сви воде рачуна само о задовољавању својих интереса, неретко газећи у том процесу основне принципе међународног права , бацајући под ноге Повељу УН и друге документе на којима је ова организација заснована", истакао је Вучић.

Председник Вучић је нагласио да жели прецизно и јасно да изнесе пред светске лидере у УН виђење Србије о пет кључних изазова са којима смо данас суочени, а то су као први, повратак миру и очување глобалне стабилности, други, очување територијалног интегритета и суверенитета, међународно признатих држава, чланица ове организације, као кључног принципа међународног јавног права и односа међу државама.

Као трећи изазов Вучић је навео енергетску безбедност у условима глобалне кризе, као четврти финансијску сигурност сиромашних и земаља у развоју и пети - снабдевеност храном у условима ратом пресечених глобалних линија снабдевања.

Сведоци смо усложњавања глобалне геополитичке ситуације рекао је Вучић.

"Наша генерална дебата одржава се у условима нарушеног светског мира, у мери која није виђена још од Другог светског рата и од времена оснивања УН. Глобални изазови са којима се суочавамо прете да из темеља измене међународну безбедносну архитектуру и угрозе успостављени међународно правни поредак. Овако сложена времена, захтевају пуно мудрости и заједништва како бисмо сачували мир као апсолутно најзначајнију тековину уткану и у саме основе организације УН", поручио је Вучић.

Вучић је истакао да Србија подржава територијални интегритет свих држава чланица УН, укључујући и територијални интегриет Украјине, али и да је упркос томе што није ногом крочила на туђу територију НАТО 1999. напао као суверену земљу и то без одлуке Савета безбедности УН.

Додао је и да глобални услови све чешће опомињу да принцип мирног решавања спорова нема алтернативу.

"Ово начело актуелније је данас више него икада и најбоље је описано у преамбули Повеље УН у којој се позива: 'Да будемо толерантни и да заједно живимо у миру једни са другима као добри суседи'. Одрицање од употребе силе и мирно решавање спорова стубови су на којима се заснива светска стабилност, али они морају бити праћени принципима попут неселективног поштовања Повеље УН, примене обавезујућих резолуција Савета безбедности УН и основних начела важећег међународног јавног права", истакао је Вучић.

У чему је разлика између територијалног интегритета Украјине и Србије?

Председник Вучић поручио је да Србија тражи јасан одговор на питање: у чему је разлика између суверенитета и територијалног интегритета Украјине и суверенитета и територијалног интегритета Србије, који је грубо нарушен.

"Никада ни од кога нисам добио рационалан одговор на то питање", рекао је Вучић.

Вучић је истакао да Србија подржава територијални интегритет свих држава чланица УН, укључујући и територијални интегриет Украјине, али и да је упркос томе што није ногом крочила на туђу територију НАТО 1999. напао као суверену земљу и то без одлуке Савета безбедности УН.

"Србија није ногом крочила на туђу територију, нити угрозила територијални интегритет ма које суверене државе, да би било ко против ње интервенисао или провео агресију, онако како је то учињено 1999. године", истакао је Вучић.

То што је по завршетку оружаног сукоба потписан споразум са НАТО чије одредбе су предвиђале усвајање резолуције Савета безбедности УН 1244, а којом је потврђен и гарантован делимични суверенитет и потпуни територијални интегритет Србије, није спречило многе државе Запада да признањем једнострано проглашене независности "Косова" изнова погазе територијални интегритет Србије, поручио је Вучић.

Управо због оваквог искуства кроз које је Србија прошла и још увек пролази, нагласио је да је уверен да има пуно право да у УН цитира речи великог Мартина Лутера Кинга:

То што је по завршетку оружаног сукоба потписан споразум са НАТО чије одредбе су предвиђале усвајање резолуције Савета безбедности УН 1244, а којом је потврђен и гарантован делимични суверенитет и потпуни територијални интегритет Србије, није спречило многе државе Запада да признањем једнострано проглашене независности "Косова" изнова погазе територијални интегритет Србије, поручио је Вучић

"Неправда учињена било где је уједно и претња правди свуда" (Injustice anywhere is threat to justice everywhere). Ове речи стоје као подсећање, али и опомена свима нама", истакао је председник Србије.

Каже да се Србија када је реч о територијалном интегритету свих држава чланица УН, као и Украјине, понашала одговорно и озбиљно у том високом дому.

"Од многих говорника чули смо приче о агресији и нарушавању територијалног интегритета Украјине, многи кажу да је то први сукоб на тлу Европе од Другог светског рата. Али, истина да је први пут нарушен интегритет једне земље у Европи и то, Србије која није извршила напад на било коју другу суверену земљу се упорно прећуткује", навео је Вучић.

Поручио је да Србија тражи јасан одговор на питање, које већ годинама поставља саговорницима, лидерима многих земаља: у чему је разлика између суверенитета и територијалног интегритета Украјине и суверенитета и територијалног интегритета Србије, који је грубо нарушен.

"А чему многи од Вас дају међународно признање и легитимитет", констатовао је Вучић.

Поручио је да Србија тражи јасан одговор на питање, које већ годинама поставља саговорницима, лидерима многих земаља: у чему је разлика између суверенитета и територијалног интегритета Украјине и суверенитета и територијалног интегритета Србије, који је грубо нарушен.

Србија је била и биће фактор стабилности у целом региону

Председник Вучић истакао је да без обзира на то што Србија још увек осећа последице грубог кршења основних одредби међународног јавног права, од темељних принципа УН не одустаје, као и да је наша земља била и да ће бити фактор стабилности у целом региону.

Вучић је нагласио да Србија са много добре воље трага за компромисом у вези са Косовом и Метохијом, под покровитељством ЕУ, а у оквиру дијалога Београда и Приштине.

"Србија је окарактерисана као потенцијални фактор дестабилизације у региону, само зато да не би говорила истину - да принцип неповредивости граница мора подједнако да важи за све. Србија је била и биће фактор стабилности у целом региону", поручио је Вучић.

Србија ће наставити да се залаже за доследно поштовање начела неповредивости граница, уважавање суверенитета и територијалног интегритета и свих осталих држава чланица УН, нагласио је Вучић.

"Упркос оваквом нашем ставу, многи у овој сали и данас имају проблем са поштовањем територијалног интегритета Србије. Питате се зашто? Зато што они поседују силу, а ми смо у њиховим очима мали и слабашни. Међутим, као што сте могли да чујете, ми ипак имамо снаге да на овом месту изнесемо истину", нагласио је Вучић.

Упркос оваквом нашем ставу, многи у овој сали и данас имају проблем са поштовањем територијалног интегритета Србије. Питате се зашто? Зато што они поседују силу, а ми смо у њиховим очима мали и слабашни. Међутим, као што сте могли да чујете, ми ипак имамо снаге да на овом месту изнесемо истину

Поручио је да посебну захвалност Србија дугује свим оним државама чланицама УН, које у овом тренутку чине неупитну већину у Генералне Скупштини, које подржавају територијални интегритет Републике Србије, а посебно на простору и територији Косова и Метохије.

"Додатно охрабрује што се број земаља које подржавају позиције Србије увећао у периоду између одржавања две седнице, што је тренд који се мора наставити, јер је од посебног значаја да останемо верни основним принципима утканим у Повељу УН, попут начела неповредивости граница, истакао је Вучић.

Додао је да Република Србија и он као њен председник, веома стрпљиво и са много добре воље трагају за компромисом у вези са Косовом и Метохијом, под покровитељством ЕУ, а у оквиру дијалога Београда и Приштине.

"То је тежак процес, он траје већ дуже од 10 година, али ми не видимо алтернативу. Боље је сто година преговарати него један дан ратовати. Уверен сам да ћемо доћи до обострано прихватљивог решења, заснованог на компромису, зато што је то апсолутно једини начин да постигнемо наш циљ, а то је успостављање дуготрајног мира, као предуслова просперитетног живота за Србе и Албанце на нашим просторима", навео је Вучић.

Истакао је да смо све друге опције већ истрошили и да бар што се тиче Србије - не желимо ни у сну да се враћамо на стазе сукоба, конфликта и крвопролића.

Регион Балкана, каже, не може да поднесе још један сукоб.

"Ја се уздам да ћемо у том напору имати добру вољу и разумевање наших међународних партнера, зато што и они добро знају да су неке раније одлуке њихових влада биле лоше и да нису радиле за будућност нашег региона и светског мира. Београд овај процес води у веома комплексним околностима у којима је присутан хибридни рат и прљава кампања у делу међународне јавности против наше земље на различитим пољима", рекао је Вучић.

Подсетио је на цитате и наводе светских медија да ће Србија напасти своје суседе и да представља претњу по регионалну стабилност и истакао да се, наравно, то никада није догодило и да је то била само једна у низу бројних лажи против Републике Србије.

Србија, упркос многим неистинама и фалсификатима, подржава Дејтонски мировни споразум. Територијални интегритет Босне и Херцеговине и интегритет Републике Српске унутар БиХ. И зато што је сматрала да политика санкција које су данас уведене против Руске Федерације никоме не може донети добре резултате

"Србија, упркос многим неистинама и фалсификатима, подржава Дејтонски мировни споразум. Територијални интегритет Босне и Херцеговине и интегритет Републике Српске унутар БиХ. И зато што је сматрала да политика санкција које су данас уведене против Руске Федерације никоме не може донети добре резултате".

Вучић је нагласио да народи Балкана имају капацитет да наставе суживот у будућности као пријатељи и партнери који имају заједничку визију чланства у уједињеној Европи.

"То добро знам, зато што смо већ превазишли многе баријере које су између наших народа стајале годинама и коштале су нас хиљада живота и протраћене будућности. Србија и Албанија, на пример, данас имају најближе и најпријатељскије односе у целој својој вишевековној заједничкој историји на простору Балканског полуострва", навео је он.

Каже да је било потребно само да трезвено и прагматично разговарамо о нашој будућности, а не о прошлости.

"Да разговарамо о томе како да решимо проблеме који муче наше људе, наше компаније, раднике, студенте и предузетнике. Много смо дискутовали и сами смо дошли до бројних решења која су већ укинула баријере које су између нас постојале без икаквог рационалног разлога. Пре свега у економији, трговини и протоку људи и капитала", рекао је Вучић.

Каже да Србија, Албанија и Северна Македонија већ три године спроводе пројекат Отворени Балкан који има јасну идеју - отворити регион за људе, за робу, услуге, за капитал и компаније, да бисмо добили подручје које ће трајно бити ослобођено тензија, напетости и конфликта.

Поред неупитне заједничке економске користи коју ова иницијатива са собом доноси, она има и ширу димензију, пре свега у спајању људи различитих култура и промоције диверзитета, што свакако доприноси општем развоју друштава у овом делу Европе, истакао је председник Вучић.

"Србија и на овај начин, заправо, наставља да доприноси миру, стабилности и процесу помирења у региону, а чиме свакако даје значајан допринос и безбедности на глобалном нивоу", додао је он.

Поручио је светским лидерима да зато жели од њих подршку и за пројекат Отворени Балкан, зато што он у свом дубоком темељу има нашу заједничку Повељу и њено залагање за мир, за свеопшти напредак и сарадњу међу државама света.

"Тражим то од вас зато што на овај начин чинимо један мали регион позитивним примером како се добром вољом, заједничком визијом мира и сарадње могу решити и велика међународна кризна жаришта, а Балкан је то до скоро и био. Имали смо за то и инспирацију у речима једног од највећих дипломата у историји и великог генералног секретара Уједињених нација Дага Хамаршелда да ова организација 'није креирана да људску врсту одведе у рај, већ да човечанство спаси од пакла'. (Wasnt created to take mankind into paradise, but rather, to save humanity from hell)", закључио је Вучић.

Вучић: Одличан и садржајан састанак са кинеским пријатељима

Председник Србије  састао се  у Њујорку са министром спољних послова НР Кине Вангом Јием, а после сусрета је истакао да је имао одличан, озбиљан и садржајан састанак са кинеским пријатељима.

Вучић је навео да је у разговору поновљена чврста посвећеност Србије и Кине доследној борби за поштовање међународног права и начела утканих у Повељу УН.

"Разменили смо мишљења и о развоју глобалне ситуације, али и о регионалним питањима", навео је Вучић после састанка који је одржан у згради Сталне мисије Републике Кине при УН.

Као и увек, са пажњом сам саслушао одмерене, промишљене и мудре ставове кинеских дипломата, навео је председник Вучић.

(Танјуг)

 

Остали чланци у рубрици

Анкета

Да ли ће, по вашем мишљењу, „Заједница српских општина“ на КиМ бити формирана до краја 2023. године?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер