Početna strana > Hronika > Aleksandar Vučić sa Filipom Bridlavom: Međunarodne snage na KiM pod vođstvom NATO imaju ključnu ulogu u zaštiti srpskog naroda na Kosovu
Hronika

Aleksandar Vučić sa Filipom Bridlavom: Međunarodne snage na KiM pod vođstvom NATO imaju ključnu ulogu u zaštiti srpskog naroda na Kosovu

PDF Štampa El. pošta
petak, 05. februar 2016.

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić sastaće se danas sa komandantom Savezničke (NATO) komande za operacije, generalom Filipom Bridlavom. Sa Bridlavom je trebalo da razgovara i prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić, ali je sastanak otkazan.

Kako se navodi u saopštenju vladine Kancelarije za saradnju s medijima, nakon sastanka, koji će biti održan u 11:30, u zgradi Vlade Republike Srbije, biće prosledjeno saopštenje.

Kako je saopštio MIP, General Bridlav boravi u zvaničnoj poseti Srbiji na poziv načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Ljubiše Dikovića.

Očekuje se da će teme razgovora biti saradnja Srbije i NATO kroz Partnerstvo za mir, aktuelna situacija na Kosovu i Metohiji kao i regionalna saradnja i stabilnost.

Iako je najavljeno da će se Bridlav sastati i sa ministrom inostranih poslova Ivicom Dačićem, na kraju je iz Vlade saopšteno da će doći do susreta jedino sa premijerom Aleksandrom Vučićem.

Aleksandar Vučić sa Filipom Bridlavom: Međunarodne mirovne snage na KiM pod vođstvom NATO imaju ključnu ulogu u zaštiti srpskog naroda

Premijer Aleksandar Vučić preneo je danas komandantu Savezničke (NATO) komande za operacije generalu Filipu Bridlavu zadovoljstvo dobrom saradnjom sa KFOR-om, a general Bridlav zahvalio premijeru na naporima koje ulaže kako bi se u regionu Zapadnog Balkana očuvala stabilnost.

Premijer Vučić je u razgovoru s generalom Bridlavom istakao da Kfor, odnosno međunarodne mirovne snage na Kosovu i Metohiji pod vođstvom NATO, imaju ključnu ulogu u zaštiti srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, kao garant njihove bezbednosti, kao i u očuvanju stabilnosti u regionu.

Srpski premijer je izrazio nadu da će saradnja Vojske Srbije sa NATO, u okviru programa Partnerstvo za mir, biti unapređena u cilju dalje izgradnje kapaciteta za doprinos međunarodnom miru i stabilnosti.

General Bridlav je potvrdio da će KFOR i ubuduće odgovorno ispunjavati svoje obaveze u očuvanju bezbednosti na Kosovu i Metohiji.

On je dodao da postoji mnogo mogućnosti za unapređenje saradnje NATO sa Vojskom Srbije, koju je ocenio kao veoma profesionalnu.

General Bridlav zahvalio je premijeru Vučiću na naporima koje ulaže kako bi se u regionu Zapadnog Balkana očuvala stabilnost kao preduslov za ekonomski i svaki drugi napredak, saopšteno je iz Vlade.

"Ono što smo govorili svih godina je da ćemo pratiti transformaciju Kosovskih bezbednosnih snaga u Oružane snage Kosova. Ovo je pitanje koje mora Kosovo sa svojim susedima da reši.", rekao je Bridlav, dodajući da je NATO spreman da pruži podršku u vidu obuke, preneo je Glas Amerike.

Bridlav je juče, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa komandantom Kfora, istakao da će Kfor ostati na Kosovu sve dok bude trebalo.

(Tanjug-Blic)