уторак, 27. септембар 2022.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Хроника > Време: Нова школска година ће почети без националних уџбеника из историје, географије и српског - зато што Министарство просвете чека мишљење председника
Хроника

Време: Нова школска година ће почети без националних уџбеника из историје, географије и српског - зато што Министарство просвете чека мишљење председника

PDF Штампа Ел. пошта
петак, 12. август 2022.

Нова школска година ће почети без националних уџбеника из историје, географије и српског, зато што Министарство просвете чека мишљење председника. Странке национално орјентисане траже да се избаце инострани издавачи, а не знају да у Србији таквих ни нема. У намери да се оствари председникова иницијатива и напишу национални уџбеници, нико не помиње научну истину

Нова школска година ће почети без националних уџбеника најављених пре више од годину дана.

Након што је прошле године у фебруару премијеро емитована Дара из Јасеновца, у време кад су се полемике о квалитету и сврси овог филма стишавале, министар унутрашњих послова Александар Вулин је у Парламенту 24. фебруара изјавио да "уџбеник историје мора да напише држава Србија", апострофирајући догађаје из Другог светског рата и ратове на простору бивше Југославије. Посланицима је поручио "немојте да нам други пишу историју“.

Сутрадан је, на истом месту, министар просвете Бранко Ружић предложио да се Дара из Јасеновца емитује у средњм школама.

Одмах након њих двојице, то исто поновио је председник Александар Вучић али као да је то његова идеја и иницијатива, и на свој начин објаснио народу зашто српска деца треба да уче историју, матерњи језик и географију из уџбеника који ће им написати и припремити држава. Рекао је да су то уџбеници од посебног националног интереса за основну и средњу школу.

Већ првог марта 2021, министар Бранко Ружић је дао налог да се формира радна група која ће реализовати иницијативу председника.

Објаснио је да би због тога требало изменити Закон о уџбеницима, позвати ауторске тимове "који ће припремити и израдити уџбенике уз подршку Министарства просвете, науке и технолошког развоја и Завода за унапређење образовања и васпитања“. И, после тога као да национални уџбеници више нису били важни.

Код председника на провери

Прошле недеље, поводом почетка школске године, сетили су их се медији као још једно од неиспуњених председникових акција/обећања.

Тим поводом, Министарство просвете је реферисало јавности да је у мају прошле године припремљен Нацрт измена и допуна Закона о уџбеницима, и послат је кабинету председника Владе и председнику Републике Србије "ради консултације на вишем нивоу

Онда су се. највероватније подстакнути медијским написима баш данас а не било ког претходног дана од прошлогодишњег марта, чланови коалиције НАДА опсетили да се национални уџбеници уклапају у њихову скрб за национално утемељење, те је Милош Јовановић, један од лидера, у име коалиције, затражио од Министарства "да донесе одлуку да све школске уџбенике штампа државни Завод за уџбенике, а не да то раде странци.“

Ова одредница "странци“ односи се на издавачку кућу "Клетт“. "Клетт“ је у Србији од 2004. године, део је немачке издавачке групе, једне од највећих на свету, и последњих година издавач чији су уџбеници најтраженији. У време кад је "Клетт“ постао конкуренција Заводу за уџбенике, чаршија је причала о повезаности ове куће са Ангелом Меркел, тадашњом премијерком Немачке, што се поклопало са успостављањем добрих односа Меркел-Вучић.

У данашњем захтеву Министарству, Милош Јовановић тражи да Завод за уџбенике дефинише, пише и дистрибуира све уџбенике јер је то питање јавног интереса и стратешког националног и идентитетског утемељења. "На тај начин ћемо спречити странце да врше утицај на образовање наше деце у циљу њиховог интереса, а супротно нашем." Који је наш интерес? Да деца мисле оно што држава прописује? Наука као да не постоји.

У Србији уџбенике припремају, објављују и дистрибуирају домачи издавачи регистровани у АПР.у, тако је по Закону о уџбеницима члан 14. Странци не могу да се баве овим послом. Најпознатији издавачи су Завод за уџбенике , Клетт, Креативни центар, Едука, Герундијум и БИГЗ.

Аутори уџбеника које они објављују су универзитетски професори и наставници основних школа из Републике Србије, стручњаци. Они су становници Србије, а ангажовао их је издавач из Србије.

Дакле, уџбенике из којих уче српски основци и средњошколци не пишу нити објављују странци.

Такође, ако је поводом кредибилитета аутора било шта требало да буде упитно, онда би то могла да буде само њихова стручност, место порекла – никако.

Исто правило би требало да важи и за намеру да држава утиче на информације и садржај уџбеника. Наиме, делује да правац којим се спроводи ова председникова иницијатива, не води ка стручности као критеријуму, већ ка државном виђењу наше историје, наше географије, и нашег језика.

Истину нико не помиње. Штета. Зато што је у школама неопходно да се предаје шта је било у Јасеновцу и где су границе Србије, али само онако како то школи и приличи: истинито, дакле тачно и непристрасно. Другачије неће ваљати.

Соња Ћирић

(Време)

 

Остали чланци у рубрици

Анкета

Да ли мислите да ће се Србија придружити санкцијма ЕУ против Русије?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер