Početna strana > Hronika > Volfram Mas: Nadam se da Beograd neće insistirati na statusu Kosova
Hronika

Volfram Mas: Nadam se da Beograd neće insistirati na statusu Kosova

PDF Štampa El. pošta
subota, 25. septembar 2010.

Beograd - Doneta je mudra odluka da se u predstojećem dijalogu Beograda i Prištine, koji bi trebalo da počne što pre, krene od pitanja oko kojih je najlakše postići dogovor. Nadam se da Srbija neće insistirati da se u teme razgovora uvrsti pitanje statusa Kosova, jer bi to onemogućilo nalaženje rešenja za konkretne probleme koji opterećuju život ljudi - navodi u razgovoru za Danas Volfram Mas, ambasador Nemačke u Srbiji.

Kako ocenjuje dogovor predsednika Borisa Tadića i visoke predstavnice Ketrin Ešton o dijalogu Beograda i Prištine?

- Bilo bi dobro kada bi dijalog počeo što je pre moguće. Svaku saglasnost između Srbije i EU koja služi tom cilju ocenjujem veoma pozitivno. Odlučujuće za razgovore će biti da se među stranama uspostavi poverenje. Ništa neće bolje pomoći ostvarivanju tog cilja nego da se što je moguće pre dođe do rezultata koji bi ljudima olakšali život. Zbog toga je mudra odluka da se prvo posveti pitanjima oko kojih je dogovor najlakše postići.

Da li bi eventualno insistiranje Beograda da se razgovara o statusu moglo da uspori početak i tok razgovora?

- Nadam se da do toga neće doći. Ne vidim kakve bi prednosti bile od dijaloga u koji bi bila uključena tako široka, opšta pitanja. To bi, u suštini, otežalo i onemogućilo nalaženje rešenja za konkretne probleme, rešenja koja verovatno nije suviše teško naći. Očekujemo takav modalitet dijaloga koji bi omogućio da se stanje na terenu poboljša, otvaranjem jednog po jednog pitanja koja su od važnosti za poboljšanje svakodnevnog života ljudi, kao i da će se takvim pristupom u isto vreme još više ojačati kretanje i Srbije i Kosova ka članstvu u Evropskoj uniji.

Osim Brisela, da li bi UN, Rusija i SAD trebalo da budu posrednici u dijalogu?

- I to spada u pitanja o kojima treba kasnije razgovarati, odnosno o kojima treba odlučiti na osnovu okolnosti i na osnovu onoga o čemu će se razgovori voditi. Rezolucija koja je usvojena u Njujorku poziva i Beograd i Prištinu da prihvate ponudu EU da olakša razgovore. Prema mom mišljenju, to je dobar početak. Svi znamo da će se u jednom trenutku stvari dotaći interesa i drugih zemalja.

Može li se nešto iskomplikovati do oktobra, pa da kandidatura Srbije za članstvo ne bude iz Saveta EU prosleđena Evropskoj komisiji?

- Ovaj proces je dobar primer onoga kako EU danas funkcioniše. Problem koji sada postoji, pre prosleđivanja srpske kandidature Komisiji, zavisi od pitanja koje nije povezano sa Srbijom. Jednostavno, vlada svake zemlje ima pravo da zauzme svoj stav o ključnim pitanjima. U tom kontekstu mogu se zamisliti razne stvari koje nemaju nikakve veze sa Srbijom, ali koje utiču na procese u Briselu. Nadam se da će, s obzirom na važnost približavanja Srbije Uniji, biti pronađena mudra ravnoteža između okolnosti i suštinskih pitanja. Zbog toga se nadam da će u Savetu ministara uskoro biti postignut konsenzus.

Da li bi predstojeći izveštaj glavnog haškog tužioca Serža Bramerca mogao da utiče na prosleđivanje kandidature?

- Do sada su Bramercovi izveštaji bili razmatrani u kontekstu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, njegove deblokade i ratifikacije. Nisam primetio nikakvu indiciju da bi to moglo biti promenjeno.

(Danas)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li podržavate formiranje „malog Šengena“ između Srbije, Makedonije i Albanije?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner