Početna strana > Hronika > Vol strit žurnal: Vašington predložio Pekingu nastavak pregovora o trgovini, pre nego što Trampova administracija ne odluči da uvede nove kaznene mere na uvoz iz Kine
Hronika

Vol strit žurnal: Vašington predložio Pekingu nastavak pregovora o trgovini, pre nego što Trampova administracija ne odluči da uvede nove kaznene mere na uvoz iz Kine

PDF Štampa El. pošta
sreda, 12. septembar 2018.

Američke vlasti predložile su Pekingu nastavak pregovora o trgovini pre nego što administracija Donalda Trampa ne odluči da uvede nove kaznene mere na uvoz iz Kine, preneo je danas list Vol strit žurnal (Wall Street Journal).

Američki ministar finansija Stiven Mnučin nedavno je uputio poziv kineskoj strani za novi sastanak na ministarskom nivou, naveo je list i dodao da bi sastanak čiji datum nije određen mogao da bude u Pekingu ili Vašingtonu.

Ta vest nije potvrđena iz zvaničnih izvora.

Tramp je nedavno izjavio je da bi "vrlo uskoro" mogao uvesti carine na dodatnih 200 milijardi dolara uvoza iz Kine.

Američki predsednik je rekao da će njegovi planovi o uvođenju carina od 25 odsto na kinesku robu zavisiti od izbora koje naprave kineski lideri.

Carine bi mogle da nanesu štetu američkim firmama koje uvoze sve, od tašni do guma za bicikle. Kina je saopštila da je spremna da uzvrati carinama na 60 milijardi dolara američke robe.

SAD su već uvele carine na 50 milijardi dolara uvoza iz Kine, na šta je Kina recipročno odgovorila.

(Beta)