Početna strana > Hronika > Vojska Izraela: Izraelski avion napao ciljeve u Gazi posle raketne vatre, ciljano postrojenje za proizvodnju oružja i podzemni tunel koji pripada estremističkom islamskom Hamasu
Hronika

Vojska Izraela: Izraelski avion napao ciljeve u Gazi posle raketne vatre, ciljano postrojenje za proizvodnju oružja i podzemni tunel koji pripada estremističkom islamskom Hamasu

PDF Štampa El. pošta
nedelja, 04. decembar 2022.

Izraelski avion napao je rano jutros nekoliko vojnih ciljeva u pojasu Gaze pošto su palestinski ekstremisti ispalili raketu na jug Izraela.

Kako je navela izraelska vojska ciljano je postrojenje za proizvodnju oružja i jedan podzemni tunel koji pripada estremističkom islamskom Hamasu, vladajućem u Gazi od 2007. godine.

Vojska je saopštila da je su projektili iz Gaze ispaljivani i dok je trajao napad na tu teritoriju.

Nijedna palestinska organizacija nije preuzela odgovornost za raketu koja je u subotu uveče pala na otvoreno područje kraj granične ograda izmedju Gaze i Izraela.

Granica je bila mirna posle tri dana sukoba u avgustu izmedju Izraela i Islamskog džihada, ekstremističke organizacije manje od Hamasa.

Hamas i druge organizacije su uglavnom poštovale nezvanično razumevanje o zatišju u zamenu za hiljade dozvola za rad u Izraelu.

Pojas Gaze je pod blokadom Izraela i Egipta kako bi se sprečilo naoružavanje Hamasa.

Protivnici blokade upzoravaju da je to kolektivno kažnjavanje koje na nanosi štetu Gazi sa 2,3 miliona stanovnika.

I dok je u Gazi uglavnom bilo mirno napetost mesecima raste na Zapadnoj obali, gde Palestinska uprava ima ograničenu kontrolu nad delovima te teritorijre.

Izraelske snage gotovo svake noći hapse Palestince umešane u planiranje ili učešće u napadima, posle niza palestinskih napada u proleće u kojima je ubijeno 19 ljudi u Izraelu.

U nedavnim palestinskim napadima na izraelske ciljeve ubijeno je još devetoro ljudi.

(Beta, N1) 

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će se Srbija pridružiti sankcijma EU protiv Rusije?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner