Početna strana > Hronika > Vojislav Koštunica: Uništavaju DSS zbog državotvornog stava
Hronika

Vojislav Koštunica: Uništavaju DSS zbog državotvornog stava

PDF Štampa El. pošta
subota, 19. mart 2011.

Koštunica je na sednici Glavnog odbora stranke u Beogradu naveo da je u poslednjih mesec dana napad na DSS u "pojedinim medijima dobio svoj najogoljeniji, najprimitivniji i najbeskrupulozniji izraz neprikrivene mržnje".

- Kao u mračnim vremenima u medijsku harangu protiv nas uključio se i specijalni tužilac. Preko medija ispisana je optužnica i presuda celoj jednoj političkoj stranci, njenoj politici, njenim članovima i njenim pristalicama. Ovakav poduhvat režimskog nasilja prema jednoj parlamentarnoj stranci danas ne postoji ni u jednoj evropskoj državi - naveo je Koštunica.

Specijalni tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević najavio je nedavno da će Koštunica, u svojstvu svedoka, biti saslušan u istrazi o političkoj pozadini ubistva premijera Zorana Đinđića.

- Pravi i jedini razlog zašto rezžm bez obzira napada DSS jeste naša politika, zapravo nacionalno odgovorna politika uopšte...Naša politika je da građanima Srbije govorimo istinu. Da im govorimo istinu o Kosovu, da im govorimo istinu o NATO, da im govorimo istinu o Evropskoj uniji, o neizvesnosti, bedi i siromaštvu u koju je režim gurnuo zemlju - naveo je lider DSS.

Prema njegovim rečima, na napade DSS i ponižavanje Srbije reagovala je javnost, pre svega nacionalno odgovorna inteligencija.

- Ovo je trenutak kada je sazrela odluka najodgovornijeg dela javnosti da više nijedna ružna reč ne sme da padne na Srbiju, a da ne dobije zasluženi odgovor. Ne može više bilo kome god padne na pamet da vređa našu istoriju, kulturu, Crkvu, veru, tradiciju, pismo, vrednosti, a da odmah ne dobije odgovor - naveo je predsednik DSS.

Dodao je da vlasti pokušavaju da kontrolišu sve medije, ali da neće uspeti da uguše javnu reč. Prema njegovim rečima, vlasti pod propagandom o putu bez alternative, koji treba da odvede Srbiju u EU vrši sistematsko poništavanje i preinačavanje svih pravih vrednosti na kojima počiva istorija Srbije.

- Po ovom modelu koji se nameće Srbiji, nastavak evroatlantskih integracija treba da se plati ne samo odricanjem od Kosova kao dela teritorije, nego odricanjem od Kosova kao osnovne zemlje i rodnog mesta srpske duhovnosti, istorije i tradicije - ocenio je Koštunica.

Prema njegovim rečima, ako Srbija treba bespogovorno da sluša diktate iz inostranstva, onda je to zapravo put nestanka Srbije. Koštunica je ocenio da je Srbija stara evropska država i da je zato "jeftina besmislica" da Srbi dokazuju da su evropski narod.

- Naše pripadanje Evropi je dublje i suštinskije od priznanica briselske birokratije da smo na putu da ispunimo uslove kako bi tobože postali evropski narod. Srbiji je potrebno da povrati svoje samopoštovanje i samosvest da smo uvek bili i da jesmo narod koji je u pravom i suštinskom smislu ravnopravan sa svim ostalim evropskim narodima - naveo je on.

Predsednik DSS je ocenio da je pred Srbijom vreme puno iskušenja što zahteva neodložan i sveobuhvatan odgovor nacionalne intelektualne javnosti.

- Nema više druge nego da se na svakom mestu i u svakoj prilici odmah odgovori na sve uvrede, svaku primitivnu klevetu, svaki napad na Srbiju. Odomaćio se običaj da je onima koji napadaju Srbiju sve dozvoljeno, a da je onima koji je brane osim ćutanja sve zabranjeno. Dara je prevršila meru, vreme je za odgovor nacionalno samosvesne i slobodne Srbije - naveo je Koštunica.

(Danas)