Хроника

Војислав Коштуница: Дачићева дела крајње штетна по српски интерес

Штампа
петак, 25. јануар 2013.

Београд - Најавом да ће застати с поступком оцене уставности владиних уредби Уставни суд Србије је пред очима целе јавности показао да није прави суд који штити Устав, него да је реч о скупу послушних чиновника који раде по диктату Владе.

Поред тога, председник Уставног суда је прекршио Закон о Уставном суду када је изјавио да ће на предлог Министарства правде застати с поступком оцене уставности. По Закону о Уставном суду, само орган који је донео уредбу може да затражи да се застане са оценом уставности, а ове противуставне уредбе није донело Министарство правде него Влада Србије. Ако ни због чега другог само због овог кршења закона председник УСС морао би одмах да поднесе оставку. Ако се на овакав начин УСС односи према Уставу и уставном поретку земље, онда је јасно зашто се апетити западних сила према Србији повећавају из дана у дан - каже за Данас Војислав Коштуница, председник Демократске странке Србије.

Како коментаришете то што Министарство правде тврди да ради на закону о суштинској аутономији КиМ, која тек треба да се дефинише у преговорима, које власт очекује на политичком нивоу?

- Свима је јасно да је то обично и неуверљиво замајавање које има за циљ да Уставни суд прекине оцену уставности противуставних уредби Владе како се не би успорио пут у светлу европску будућност.

ДСС је већ тражила оставку премијера Дачића због спекулација у медијима о могућој трговини с Приштином - косовска столица у УН за компромис, за који Тачи сада тврди да је размена територија. Шта су ваши следећи кораци, јер се очито процес убрзава, а тензије су већ проширене и на југ централне Србије спором око споменика припадницима ОВПМБ? Да ли ДСС размишља и о подношењу кривичних пријава против Дачића и председника УСС?

- Када држава не брани саму себе онда се по правилу процеси разградње државе убрзавају. Догађаји престижу једни друге и ми као странка чинимо све што је у нашој моћи да зауставимо овај ход ка провалији. Основно питање је како да се земља ишчупа из врзиног кола у које смо упали захваљујући пре свега површној и погрешној политици према Европској унији, од које ни садашња власт никако да се ослободи. Подразумева се да су Влада и посебно председник Владе најодговорнији за вођење унутрашње и спољне политике земље. Ми смо зато баш и затражили оставку премијера, јер би та оставка отворила врата изласка земље из кризе.

Колико је грађана стало иза Прогласа ДСС, који се противи „отимању КиМ и спровођењу Ахтисаријевог плана, успостављању границе са Косовом, кршењу Устава Србије и чланства у ЕУ под садашњим условима“ и да ли размишљате о изласку из парламента, у ком ДСС није гласала за усвојену Резолуцију и Платформу о КиМ?

- Проглас су потписали најугледније јавне личности и на десетине хиљада грађана. Мислим да је Проглас био прави глас у правом тренутку. Када је реч о изласку из парламента, мислим да би то био погрешан потез који би само нанео штету, а не би донео никакву корист ни земљи нити ДСС.

Због чега више критикујете Владу него председника Србије и колико су тачне оцене појединих аналитичара да вас је подршка Николићу у другом кругу председничких избора довела у позицију да „не смете оштро да критикујете, али ни озбиљно да подржите актуелну политику, што је отупило и критичку оштрицу ДСС према пузећем признању косовске независности“?

- ДСС пре свега критикује оног ко је одговоран за доношење штетних одлука по интересе Србије. Нас не интересују нечији мотиви, пароле и речи, него само дела. Дела председника Владе су крајње штетна по наше националне интересе и због тога смо оштрицу критике усмерили на тражење његове оставке. Када је председник Републике изашао с Платформом за Косово ми смо јавно подржали ту Платформу, предлажући као допуну само један амандман. Онда је владином Резолуцијом ова Платформа суштински измењена и обесмишљена. Ми смо зато у Народној скупштини жестоко критиковали Резолуцију и против ње гласали. Дакле, ми имамо нашу политику, коју доследно заступамо и ту нас ни у чему не ограничава подршка дата на председничким изборима.

О састанцима са Тачијем и Јахјагом?

- После проглашења једностране независности Косова, српски званичници не би требало да се састају са онима који су извршили акт сецесије. Скупштина Србије је поништила одлуку о проглашењу независности Косова, а за непосредни сусрет с представницима косовских Албанаца било је неопходно да и они доведу у питање своју једнострану одлуку. Нас ништа не би коштало замрзавање косовског питања, осим што би се зауставиле европске интеграције. То заустављање европских интеграција из многих разлога је у најдубљем интересу Србије, јер су европске, заправо евроатлантске интеграције друго име за непрестано уцењивање и притиске на Србију. Будућност Србије је у политичкој неутралности.

Јелена Тасић

(Данас)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]