Početna strana > Hronika > Vljora Čitaku: Dačić mi u Savetu bezbednosti UN pritrčao s leđa i vređao me
Hronika

Vljora Čitaku: Dačić mi u Savetu bezbednosti UN pritrčao s leđa i vređao me

PDF Štampa El. pošta
subota, 26. novembar 2022.

 Potpredsednica Demokratske partije Kosova Vljora Čitaku izjavila je večeras da joj je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić na jednom od sastanaka Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija pritrčao s leđa i vređao je, prenosi Dukađini.

„Nijedna konfrontacija nije bila laka, jednom su mi srpske diplomate donele izvod iz matične knjige rođenih, jednom je Dačić uzvratio uvredama“, rekla je Čitaku, koja je bila ambasador Kosova u Sjedinjenim Američkim Državama i predstavljala Prištinu na sednicama SB UN posvećenim situaciji na Kosovu.

Čitaku je rekla i da jedinstvo koje postoji između EU i SAD treba iskoristiti za rešavanje glavnog problema na Zapadnom Balkanu, a to je međusobno priznanje Kosova i Srbije.

„Premijer ne treba da pravi nepotrebnu dramu, ne treba da izaziva strah, ne treba da stvara paniku, premijer treba da obezbedi sigurnost i da se bavi velikim temama, a ne pitanjem registarskih tablica. Ne bi trebalo da bude naš posao da ubeđujemo Srbiju, pošto nećemo moći da je ubedimo, ali moramo da ubedimo međunarodnu zajednicu, a onda da naši saveznici ubede Srbiju“, rekla je ona.

Srbiji, kako je ocenila, odgovara beskrajno bavljenje malim, tehničkim temama, a ne međusobnim priznanjem Kosova i Srbije.

(KoSSev)