Početna strana > Hronika > Vljora Čitaku: Beograd više nikad neće imati vlast nad Kosovom, osumnjičeni za ubistvo Olivera Ivanovića našao utočište u Srbiji
Hronika

Vljora Čitaku: Beograd više nikad neće imati vlast nad Kosovom, osumnjičeni za ubistvo Olivera Ivanovića našao utočište u Srbiji

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 10. jun 2019.

 Ambasadorka Kosova u SAD Vljora Čitaku rekla je na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija da Kosovo više nije u krizi, kao kada je uspostavljena Misija Unmik i upitala može li neko u sali da joj kaže šta je danas posao Unmika na Kosovu.

Čitaku je govorila i o policijskoj akciji na severu Kosova, u kojoj su uhapšena i dvojica pripadnika misije Ujedinjenih nacija. Rekla je da se policija tokom te akcije u Zubinom Potoku susrela sa barikadama i paljbom i da je uhapšeno sedam civila koji su bili aktivno umešani u ometanje istrage, a da je među njima bio i službenik Unmika ruske nacionalnosti Mihail Krasnoščekov.

Prema njenim rečima, on je koristio vozilo UN za prevoz motornih testera kojima je sečeno drveće za barikade, služio je kao štit krimilanoj bandi i ometao je policajce u vršenju službene dužnosti. Čitaku je kazala da diplomate nikada nisu bile mete napada na Kosovu, ali da je Krasnoščenkov bio štit kriminalnoj grupi.

"Institucije Republike Kosovo zahtevaju istragu UN povodom tog opasnog ponašanja", rekla je Čitaku.

Ona je navela i da je osumnjičeni za ubistvo lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića našao utočište u Srbiji.

Čitaku je rekla da Kosovo želi dijalog, ali ne i uslovljavanje, a da Srbija upravo to radi, a dodala je i da pritisak na Srbe na Kosovu vrši samo "vlada koja sedi u Beogradu".

Prema njenim rečima, Kosovo primenjuje dogovore, a da dogovor o Zajednici srpskih opština nije primenjen zbog toga što Srbe, koji treba da naprave statut te organizacije, kontroliše Beograd i rečeno im je da napuste kosovske institucije.

Podsetila je i da je premijerka Srbije ljude sa Kosova nazvala "ljudi iz šume".

"Srbija više nikada neće imati vlast nad nama", naglasila je Čitaku i dodala da Kosovo nikada nećedovesti u pitanje svoje zalaganje za mir, ali će se boriti za snagu svojih ideja. Kazala je i da Kosovo nije pogazilo međunarodno pravo kada je proglasilo nezavisnost, jer to "nije bio akt secesionizma, već posledica dekolonizacije". 

(Fonet)