Хроника

Власти нордијских држава: Регистрован је повећан ниво радиоактивности у северној Европи, извор би могао бити оштећење на гориву нуклеарне електране на западу Русије

Штампа
субота, 27. јун 2020.

Власти нордијских држава саопштиле су да су овог месеца регистровале повећан ниво радиоактивности у северној Европи.

Холандски званичници су навели да би извор могао бити на западу Русије и да то може значити "оштећење на гориву нуклеарне електране".

Руска агенција ТАСС је пренела изјаву портпарола државне нуклеарне корпорације Росенергоатом који је рекао да две нуклеарне електране на северозападу Русије нису пријавиле никакве проблеме.

Електране Лењинград и Кола, једна у близини Санкт Петербурга а друга близу Мурманска, "функционишу нормално, а ниво радијације је у оквиру предвидјеног", пренео је ТАСС.

Норвешка, шведска и финска тела задужена за праћење радијације и нуклеарне безбедности су саопштила да су регистровала мале количине радиоактивних изотопа безопасних по људе и животну средину у деловима Финске, југа Скандинавије и на Арктику.

Шведска Агенција за радијациону безбедност навела је у уторак да "није могуће потврдити шта је узрок повећаног нивоа" радиоактивности, нити одакле су дошли облаци који у себи носе изотопе. Ни финске ни норвешке агенције нису спекулисале о извору радијације.

Само је холандски Национални институт за јавно здравље и животну средину изнео своју анализу да су изотопи дошли из Русије.

(Бета)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]