Početna strana > Hronika > Vlasti nordijskih država: Registrovan je povećan nivo radioaktivnosti u severnoj Evropi, izvor bi mogao biti oštećenje na gorivu nuklearne elektrane na zapadu Rusije
Hronika

Vlasti nordijskih država: Registrovan je povećan nivo radioaktivnosti u severnoj Evropi, izvor bi mogao biti oštećenje na gorivu nuklearne elektrane na zapadu Rusije

PDF Štampa El. pošta
subota, 27. jun 2020.

Vlasti nordijskih država saopštile su da su ovog meseca registrovale povećan nivo radioaktivnosti u severnoj Evropi.

Holandski zvaničnici su naveli da bi izvor mogao biti na zapadu Rusije i da to može značiti "oštećenje na gorivu nuklearne elektrane".

Ruska agencija TASS je prenela izjavu portparola državne nuklearne korporacije Rosenergoatom koji je rekao da dve nuklearne elektrane na severozapadu Rusije nisu prijavile nikakve probleme.

Elektrane Lenjingrad i Kola, jedna u blizini Sankt Peterburga a druga blizu Murmanska, "funkcionišu normalno, a nivo radijacije je u okviru predvidjenog", preneo je TASS.

Norveška, švedska i finska tela zadužena za praćenje radijacije i nuklearne bezbednosti su saopštila da su registrovala male količine radioaktivnih izotopa bezopasnih po ljude i životnu sredinu u delovima Finske, juga Skandinavije i na Arktiku.

Švedska Agencija za radijacionu bezbednost navela je u utorak da "nije moguće potvrditi šta je uzrok povećanog nivoa" radioaktivnosti, niti odakle su došli oblaci koji u sebi nose izotope. Ni finske ni norveške agencije nisu spekulisale o izvoru radijacije.

Samo je holandski Nacionalni institut za javno zdravlje i životnu sredinu izneo svoju analizu da su izotopi došli iz Rusije.

(Beta)