Хроника

Владимир Шекс: Идеја статуса конститутивног народа за Србе опасна и политички штетна

Штампа
недеља, 20. фебруар 2011.

 ЗАГРЕБ - Потпредседник Хрватске демократске заједнице (ХДЗ) Владимир Шекс сматра да је идеја да се за Србе у Хрватској тражи статус конститутивног народа опасна, те политички штетна.

Он је поручио да су Уставом решена сва битна питања па и она националних мањина, јер је та уставна одредба потврђена и последњим изменама.

Слично мишљење имају и у опозиционом СДП-у, чији је председник Главног одбора Јосип Леко оценио да треба развијати стандард националних мањина, али да је лоша политика према којој би Срби требало поновно да буду конститутиван народ, преноси ХРТ.

 Срећковић је навео да су, након укидања статуса конститутивног народа 1990, Срби у Хрватској најбројнија мањина у тој земљи и поред чињенице да је њихов број сада тек око 200.000.

"У сваком случају није у интересу хармонизације хрватског друштва и та политика је већ поражена у Хрватској, а и у свету неће добити подршку", рекао је Леко.

Потпредседник Самосталне демократске српске странке (СДСС) Милорад Пуповац каже да је искуство Срба као конститутивног народа у Хрватској деведесетих година компромитовано, и упозорава да Срби имају нови положај у новим околностима које су дефинисане Уставом и Законом.

"Срби у Хрватској то нису дискутовали, они имају преча посла, а то су њихова грађанска, људска и мањинска права, да буду равноправни грађани у Хрватској, да буду признати као новонастала мањина", рекао је Пуповац.

Министар за дијаспору Србије Срђана Срећковића изјавио је да је легитиман захтев да се за Србе у Хрватској тражи статус конститутивног народа, али да је дуг пут до остварења тог циља.

(Срна)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]