Početna strana > Hronika > Vladimir Šeks: Ideja statusa konstitutivnog naroda za Srbe opasna i politički štetna
Hronika

Vladimir Šeks: Ideja statusa konstitutivnog naroda za Srbe opasna i politički štetna

PDF Štampa El. pošta
nedelja, 20. februar 2011.

 ZAGREB - Potpredsednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Vladimir Šeks smatra da je ideja da se za Srbe u Hrvatskoj traži status konstitutivnog naroda opasna, te politički štetna.

On je poručio da su Ustavom rešena sva bitna pitanja pa i ona nacionalnih manjina, jer je ta ustavna odredba potvrđena i poslednjim izmenama.

Slično mišljenje imaju i u opozicionom SDP-u, čiji je predsednik Glavnog odbora Josip Leko ocenio da treba razvijati standard nacionalnih manjina, ali da je loša politika prema kojoj bi Srbi trebalo ponovno da budu konstitutivan narod, prenosi HRT.

 Srećković je naveo da su, nakon ukidanja statusa konstitutivnog naroda 1990, Srbi u Hrvatskoj najbrojnija manjina u toj zemlji i pored činjenice da je njihov broj sada tek oko 200.000.

"U svakom slučaju nije u interesu harmonizacije hrvatskog društva i ta politika je već poražena u Hrvatskoj, a i u svetu neće dobiti podršku", rekao je Leko.

Potpredsednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorad Pupovac kaže da je iskustvo Srba kao konstitutivnog naroda u Hrvatskoj devedesetih godina kompromitovano, i upozorava da Srbi imaju novi položaj u novim okolnostima koje su definisane Ustavom i Zakonom.

"Srbi u Hrvatskoj to nisu diskutovali, oni imaju preča posla, a to su njihova građanska, ljudska i manjinska prava, da budu ravnopravni građani u Hrvatskoj, da budu priznati kao novonastala manjina", rekao je Pupovac.

Ministar za dijasporu Srbije Srđana Srećkovića izjavio je da je legitiman zahtev da se za Srbe u Hrvatskoj traži status konstitutivnog naroda, ali da je dug put do ostvarenja tog cilja.

(Srna)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Koliko će po vašem mišljenju trajati vanredno stanje u Srbiji?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner