Početna strana > Hronika > Vladimir Rogov: Ukrajinci krenuli u ofanzivu u Zaporožju, pretrpeli ogromne gubitke
Hronika

Vladimir Rogov: Ukrajinci krenuli u ofanzivu u Zaporožju, pretrpeli ogromne gubitke

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 08. jun 2023.

Ukrajinske snage prešle su u veliku kontraofanzivu u Zaporoškoj oblasti, svi pokušaji da probiju odbranu doveli su do njihovih ogromnih gubitaka, saopštio je član glavne administracije te oblasti Vladimir Rogov, prenosi TASS.

"Neprijatelj je rasporedio maksimalne snage vojske i tehnike na zaporoškom sektoru fronta. Ova količina nikada nije upotrebljena u našem pravcu. Pritisak protivnika se obuzdava, uključujući i korišćenje artiljerije, avijacije i tenkovskih rezervi", kazao je Rogov.

On je objasnio da je glavni udar Oružanih snaga Ukrajine koncentrisan južno i jugoistočno od grada Orehova u pravcu Tokmaka.

Prema njegovim rečima, svi pokušaji ukrajinskih snaga da probiju liniju odbrane bili su neuspešni, pretrpevši "kolosalne gubitke", kao i da su se povukli da skupe snagu za novi napad.

"Oružane snage Ukrajine su u ovom trenutku uspele da se učvrste na jednom uzvišenju u blizini sela Rabotino. Sada se tamo vode neprekidne borbe, naša vojska odbija neprijatelja", dodao je.

Kako je naveo, cilj ukrajinskih trupa je da zauzmu grad Tokmak, ušavši u operativno stepsko prostranstvo, da se probiju do Azovskog mora kako bi presekli kopneni koridor do Krima.

Rogov je naglasio da ukrajinske trupe još nisu aktivirale glavne rezerve i da su u borbu ubacile glavne jurišne brigade.

Osim toga, Oružane snage Ukrajine počele su aktivno da koriste američki raketni sistem HIMARS za granatiranje rovova ruskih snaga, ali da to nema efekta, ocenio je.

"Neprijatelj može da ima psihološke ciljeve, da teži da poseje paniku i primora rusku vojsku da napusti svoje položaje, ali takva taktika nema uspeha", zaključio je Rogov.

(RT Balkan)