Хроника

Владимир Ребић: МУП предлаже увођење новог кривичног дела - припремање тешког убиства

Штампа
понедељак, 11. фебруар 2019.

 Директор полиције Владимир Ребић изјавио је да ће Министарство унутрашњих послова предложити увођење новог кривичног дела припремање кривичног дела тешко убиство у Кривични законик, пре свега у циљу превентивног деловања и спречавања дешавања оваквих убистава на улицама Србије.

"Желимо да на овај начин превазиђемо недостатке са којима се сусрећемо у пракси. У овом тренутку, сходно важећој регулативи, када имамо одређене доказе да неко припрема убиство, за то га не можемо процесуирати, већ евентуално за неко блаже кривично дело, као што је недозвољено држање оружја", рекао је Ребић. 

Он је истакао да су спекулације да би због увођења овог кривичног дела на стотине грађана могло да заврши у притвору потпуно апсурдне и навео да ће представници МУП-а са предлогом за увођење новог кривичног дела изаћи пред интерресорну радну групу која се бави израдом предлога измена и допуна Кривичног законика. 

"Полиција, надлежна тужилаштва и судије ће хапсити и одређивати притвор, као и увек, само у случајевима када за то постоје конкретни докази. У Србији је од 2013. на снази тужилачка истрага која подразумева да полицијски службеници раде искључиво по налогу тужиоца, прикупкљају доказе, тужилац процењује те доказе и на крају судија за претходни поступак доноси одлуку о притвору, уколико сматра да је прикупљено довољно доказа", подсетио је Ребић. 

(Бета)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]