Početna strana > Hronika > Vladimir Putin: Rusija se odavno opredelila za multinacionalizam
Hronika

Vladimir Putin: Rusija se odavno opredelila za multinacionalizam

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 23. januar 2012.

MOSKVA - Ruski premijer Vladimir Putin izjavio je da su nacionalizam, verska netrpeljivost i ksenofobija problemi sa kojima se danas suočavaju najrazvijenija društva, ali da se Rusija odavno opredelila za multinacionalizam i da se neće deliti ni po kojoj od tih osnova.

"Duboko sam uveren da je politika koja propoveda izgradnju ruske nacionalne monoetničke države u suprotnosti sa našom hiljadugodišnjom istorijom. Štaviše, to je najkraći put do uništenja ruskog naroda i njegove državnosti", naveo je Putin na svom internet sajtu.

Putin je istakao da zajednički kulturni kod u Rusiji, koji vekovima objedinjuje različite narode, leži u obrazovanju i da je zbog toga važno da se ojača uloga ruskog jezika, književnosti i nacionalne istorije u kontekstu nacionalnog bogatstva, tradicije i kulture.

"Potrebna nam je strategija nacionalne politike na osnovu građanskog patriotizma. Niko ko živi u našoj zemlji ne treba da zaboravi svoju versku i etničku pripadnost, ali iznad svega je dužan da bude građanin Rusije. Niko nema pravo da nacionalnu i versku osobenost stavi iznad zakona države", istakao je Putin.

Govoreći o migracijama i asimilaciji emigranata, on je naveo da "pravo manjina na različitost" ne treba dovoditi u pitanje, ali da ono treba da leži u ravnoteži sa poštovanjem građanske i kulturne odgovornosti u ponašanju prema narodu i društvu u celini.

Ruski premijer je ukazao na rezultate pogrešne politike prema emigrantima, a to su "cela naselja i gradovi u kojima emigranti govore svojim jezikom i žive po sopstvenim običajima" što izaziva ogorčenje starosedelaca i daje povoda za rast nacionalističkih osećanja.

"U Rusiji je situacija principijelno drugačija", kazao je Putin i dodao da je raspadom Sovjetskog Saveza započet proces stvaranja nacionalnih država, čak i među ruskom regionima, a da su se time koristile "spoljne sile".

Kada je reč o unutrašnjim migracijama Putin je kazao da oni koji dolaze iz regiona sa drugačijim kulturnim običajima treba da poštuju lokalne običaje sredine u koju su se preselili, kao i da je neprihvatljivo stvaranje izolovanih enklava u ruskim gradovima.

"Vekovima smo živeli zajedno. Zajedno smo pobedili u najstrašnijem ratu i dalje ćemo živeti zajedno, a onima koji žele ili pokušavaju da nas podele mogu da kažem samo jedno - nećete dočekati", zaključio je Putin.

(Tanjug)