Početna strana > Hronika > Vladimir Putin: Rusija će podržati Dodona u borbi protiv uzurpatora vlasti u Moldaviji
Hronika

Vladimir Putin: Rusija će podržati Dodona u borbi protiv uzurpatora vlasti u Moldaviji

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 13. jun 2019.

 Predsednik Rusije Vladimir Putin uverio je da Moskva neće odustati od podrške predsedniku Moldavije Igoru Dodonu u trenutku kada se njegova država nalazi u teškoj političkoj situaciji.

„Mi ćemo, bez sumnje, podržati predsednika Dodona i njegove sadašnje koalicione partnere kako bi se, na kraju krajeva, rešili tih ljudi koji su do nedavno bili uzurpirali vlast u Moldaviji i, bez obzira na neke unutrašnje nesuglasice, pronašli su snagu da zajednički rade u interesima moldavske države i moldavskog naroda. I mi ćemo ih nesumnjivo podržavati“, izjavio je šef ruske države u intervjuu televiziji „Mir“.

Govoreći o sadašnjem stanju u Moldaviji, Putin smatra da je u Moldaviji najbolje primetna uzurpacija vlasti od strane oligarha, kao i delimično u Ukrajini, gde su oni bili preuzeli kontrolu nad svim državnim strukturama: policijom, parlamentom.

„Tj, zaradili su novac na moldavskom narodu i iskoristili ga kako bi povećali svoje lično blagostanje i poluge uticaja na državi“, smatra predsednik Rusije.

Prema mišljenju šefa ruske države, „to što je sada urađeno predsedniku Dodonu i njegovim donedavnim protivnicima, uslovno, prozapadnim partijama, korak je u pravcu izgradnje sveobuhvatne, civilizovane, savremene države“.

Proruska Socijalistička partija Moldavije Igora Dodona i proevropski blok AKUM formirali su u subotu parlamentarnu koaliciju. Predstavnici Rusije, SAD i EU podržali su formiranje koalicije. Dodon je predložio za premijera jednu od predsednika bloka AKUM Maju Sandu, što je jednoglasno bilo prihvaćeno. Ipak, Ustavni sud je objavio ovu odluku nezakonitom, pošto je trebalo da poslanici formiraju Vladu do ponoći 7. juna. Parlament je ovo nazvao pokušajem do sada vladajuće Demokratske partije da preko sudija uzurpira vlast. Bila je usvojena i deklaracija o „Uzurpaciji države“.

(Sputnik)