Početna strana > Hronika > Vladimir Putin: Preispitivanje doprinosa Rusije pobedi nad nacizmom otvara put za oživljavanje te pogubne ideologije. Protiv tog zla se danas bore ruski vojnici
Hronika

Vladimir Putin: Preispitivanje doprinosa Rusije pobedi nad nacizmom otvara put za oživljavanje te pogubne ideologije. Protiv tog zla se danas bore ruski vojnici

PDF Štampa El. pošta
petak, 27. januar 2023.

Pokušaji da se preispita doprinos Rusije pobedi nad nacizmom predstavljaju opravdanje za zločine ovog režima, čime se otvara put za ponovno oživljavanje te pogubne ideologije, istakao je predsednik Rusije Vladimir Putin.

Putin je organizatorima manifestacija posvećenih Međunarodnom danu sećanja na žrtve holokausta i obeležavanja 78.-godišnjice oslobođenja logora Aušvic uputio telegram jer Rusija nije pozvana na manifestacije, uprkos činjenici da je Crvena armija oslobodila logoraše.

"Moramo jasno da shvatimo da svaki pokušaj revizije doprinosa naše zemlje Velikoj pobedi zapravo znači opravdavanje zločina nacizma. To otvara put za oživljavanje njegove smrtonosne ideologije", rekao je predsednik.

Prema njegovim rečima, najveći doprinos naporima da se stane na kraj varvarskim planovima nacista te 1945. godine dao je sovjetski narod, koji je branio slobodu i nezavisnost otadžbine.

"Danas, na Međunarodni dan sećanja na žrtve holokausta, prisećamo se jedne od najdramatičnih stranica Drugog svetskog rata, kada je Crvena Armija oslobodila zatvorenike iz koncentracionog logora Aušvic. Oplakujemo milione stradalih, streljanih, mučenih, umrlih od gladi i bolesti, i nevinih ljudi", dodao je.

Putin je istakao da se danas ruski vojnici bore u Ukrajini protiv zla koje je rođeno jer su se važne lekcije iz istorije zaboravile.

"Zaboravljanje lekcija iz istorije dovodi do ponavljanja strašnih tragedija. Tome svedoče prestupi protiv mirnih građana, etničko čišćenje i kažnjavanje koje su organizovali neonacisti u Ukrajini. Upravo protiv tog zla danas se hrabro, rame uz rame, bore ruski vojnici", rekao je.

(RT Balkan)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner