Хроника

Владимир Путин: После распада СССР-а САД су понижавале цео свет и своје сателите. Ми смо другачија земља. Позивали смо на компромис - нису хтели да нас чују

Штампа
понедељак, 09. мај 2022.

 Руски председник Владимир Путин изјавио је на војној паради поводом Дана победе у Москви да је током протекле године било тензија са другим европским земљама и НАТО-ом као и да је Русија тада "позивала Европу да пронађе правичан компромис". "Они нису хтели да нас чују и припремали су крвничку операцију у Донбасу", рекао је Путин и додао да су у том региону руске операције сада фокусиране. "У Кијеву су говорили о могућем стварању нуклеарног оружја, а НАТО је постао очигледна егзистенцијална претња нашој земљи и нашим границама. Све нам је говорило да је сукоб са неонацистима, са бандеровцима на које су кладиле САД и њихови кампањони, био неизбежан", рекао је Путин.

Видели смо како се поставља војна инфраструктура, како је НАТО извозио оружје, опасност је расла из дана у дан и Русија је извршила превентивни отпор агресији. То је било једино исправно решење који је је било изнуђено и које је одлука суверене, снажне, самосталне државе

„Видели смо како се поставља војна инфраструктура, како је НАТО извозио оружје, опасност је расла из дана у дан и Русија је извршила превентивни отпор агресији. То је било једино исправно решење који је је било изнуђено и које је одлука суверене, снажне, самосталне државе“, рекао је Путин.

Он је нагласио и да је „специјална операција у Украјини“, оно што Кијев назива инвазијом – била неопходна и „благовремена“ мера.

Каже да је то била „права одлука“ независне, јаке, суверене земље.

Путин је руским борцима да се сада боре за безбедност Русије.

Он је ветеранима честитао дан „велике победе“.

Путин је рекао да је 9. мај 1945. године записан као тријумф совјетског народа, тријумф његове духовне моћи и јединства и да је Дан победе близак свакоме у Русији, да не постоји ниједна породица која није страдала у Другом свестком рату.

Он је нагласио да се Русија увек залагала за систем стварање "недељиве безбедности која је преко портребна свим учесницима међународне заједнице".

Додао је са су САД, посебно након распада СССР понашале ексклузивно, понижавајући цео свет и своје сателите.

"Ми смо другачија земља, имамо други карактер, нећемо се одрећи љубави према домовини, нашој вери и традицији", рекао је руски председник и додао да су на западу хиљадугодишње вредности одлучили да одбаце.

Ми смо другачија земља, имамо други карактер, нећемо се одрећи љубави према домовини, нашој вери и традицији

Путин је поручио да се милиције у Донбасу и војници који се боре у Украјини боре за отаџбину и будућност, да у свету не буде места за, како је рекао, "џелате и нацисте".

Указао је на ширење русофобије у свету и "хвалоспеве издајницима", као и на негирање храбрости погинулих за победу у Другом светском рату. Он је додао да су америчким ветеранима забранили долазак у Москву на свечаност. "Поносимо се вашом улогом, поштујемо све савезничке војске, и партизане и све који су уништили нацизам и фашизам", рекао је Путин.

Поручио је да данас милиције Донбаса заједно са руском војском ратују за своју земљу, где су животе положили разни руски хероји у Другом свестком рату.

Снагама на Донбасу и војсци поручио је да ратују за домовину, за будућност Русије.

Током говора Путин је позвао све окупљене на Црвеном тргу да "минутом ћутања одају почаст свим жртвама које су пале у правденом рату за будућност Русије".

"Погибија сваког нашег војника велика је трагедија за све нас, за породице...", рекао је Путин и додао да ће Русија посебну подршку пружати деци погинулих и рањених војника, за шта је потписао одговарајућу уредбу.

"Овде, на Црвеном тргу, раме уз раме стоје војници из разних области наше домовине, укључујући и оне који су стигли из Донбаса, из зоне војних активности", рекао је Путин и поручио да су руски војници заједно у борби у чему је "велика и непоколебива снага нашег мултиетничког народа".

"Данас штитите оно за шта су ратовали наши дедови и прадедови. За наше насленике. Оданост домивини главна је вредност, штитимо независност Русије", казао је Путин.

Указао је и да су они који су победили нацизам пример храбрости за све векове и да су генерација победника. "Слава нашој војсци, слава Русији, за победу", узвикнуо је Путин, после чега су војници на паради узвикивали "Ура, ура, ура".

Видети још:

 У Москви одржана војна парада у част 77. годишњице победе у Другом светском рату. Путин: НАТО активно иде према нашој територији. Алијанса ради с украјинским нацистима. Одлука о специјалној војној операцији је била једина исправнаН1)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]