Početna strana > Hronika > Vladimir Putin: Posle raspada SSSR-a SAD su ponižavale ceo svet i svoje satelite. Mi smo drugačija zemlja. Pozivali smo na kompromis - nisu hteli da nas čuju
Hronika

Vladimir Putin: Posle raspada SSSR-a SAD su ponižavale ceo svet i svoje satelite. Mi smo drugačija zemlja. Pozivali smo na kompromis - nisu hteli da nas čuju

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 09. maj 2022.

 Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je na vojnoj paradi povodom Dana pobede u Moskvi da je tokom protekle godine bilo tenzija sa drugim evropskim zemljama i NATO-om kao i da je Rusija tada "pozivala Evropu da pronađe pravičan kompromis". "Oni nisu hteli da nas čuju i pripremali su krvničku operaciju u Donbasu", rekao je Putin i dodao da su u tom regionu ruske operacije sada fokusirane. "U Kijevu su govorili o mogućem stvaranju nuklearnog oružja, a NATO je postao očigledna egzistencijalna pretnja našoj zemlji i našim granicama. Sve nam je govorilo da je sukob sa neonacistima, sa banderovcima na koje su kladile SAD i njihovi kampanjoni, bio neizbežan", rekao je Putin.

Videli smo kako se postavlja vojna infrastruktura, kako je NATO izvozio oružje, opasnost je rasla iz dana u dan i Rusija je izvršila preventivni otpor agresiji. To je bilo jedino ispravno rešenje koji je je bilo iznuđeno i koje je odluka suverene, snažne, samostalne države

„Videli smo kako se postavlja vojna infrastruktura, kako je NATO izvozio oružje, opasnost je rasla iz dana u dan i Rusija je izvršila preventivni otpor agresiji. To je bilo jedino ispravno rešenje koji je je bilo iznuđeno i koje je odluka suverene, snažne, samostalne države“, rekao je Putin.

On je naglasio i da je „specijalna operacija u Ukrajini“, ono što Kijev naziva invazijom – bila neophodna i „blagovremena“ mera.

Kaže da je to bila „prava odluka“ nezavisne, jake, suverene zemlje.

Putin je ruskim borcima da se sada bore za bezbednost Rusije.

On je veteranima čestitao dan „velike pobede“.

Putin je rekao da je 9. maj 1945. godine zapisan kao trijumf sovjetskog naroda, trijumf njegove duhovne moći i jedinstva i da je Dan pobede blizak svakome u Rusiji, da ne postoji nijedna porodica koja nije stradala u Drugom svestkom ratu.

On je naglasio da se Rusija uvek zalagala za sistem stvaranje "nedeljive bezbednosti koja je preko portrebna svim učesnicima međunarodne zajednice".

Dodao je sa su SAD, posebno nakon raspada SSSR ponašale ekskluzivno, ponižavajući ceo svet i svoje satelite.

"Mi smo drugačija zemlja, imamo drugi karakter, nećemo se odreći ljubavi prema domovini, našoj veri i tradiciji", rekao je ruski predsednik i dodao da su na zapadu hiljadugodišnje vrednosti odlučili da odbace.

Mi smo drugačija zemlja, imamo drugi karakter, nećemo se odreći ljubavi prema domovini, našoj veri i tradiciji

Putin je poručio da se milicije u Donbasu i vojnici koji se bore u Ukrajini bore za otadžbinu i budućnost, da u svetu ne bude mesta za, kako je rekao, "dželate i naciste".

Ukazao je na širenje rusofobije u svetu i "hvalospeve izdajnicima", kao i na negiranje hrabrosti poginulih za pobedu u Drugom svetskom ratu. On je dodao da su američkim veteranima zabranili dolazak u Moskvu na svečanost. "Ponosimo se vašom ulogom, poštujemo sve savezničke vojske, i partizane i sve koji su uništili nacizam i fašizam", rekao je Putin.

Poručio je da danas milicije Donbasa zajedno sa ruskom vojskom ratuju za svoju zemlju, gde su živote položili razni ruski heroji u Drugom svestkom ratu.

Snagama na Donbasu i vojsci poručio je da ratuju za domovinu, za budućnost Rusije.

Tokom govora Putin je pozvao sve okupljene na Crvenom trgu da "minutom ćutanja odaju počast svim žrtvama koje su pale u pravdenom ratu za budućnost Rusije".

"Pogibija svakog našeg vojnika velika je tragedija za sve nas, za porodice...", rekao je Putin i dodao da će Rusija posebnu podršku pružati deci poginulih i ranjenih vojnika, za šta je potpisao odgovarajuću uredbu.

"Ovde, na Crvenom trgu, rame uz rame stoje vojnici iz raznih oblasti naše domovine, uključujući i one koji su stigli iz Donbasa, iz zone vojnih aktivnosti", rekao je Putin i poručio da su ruski vojnici zajedno u borbi u čemu je "velika i nepokolebiva snaga našeg multietničkog naroda".

"Danas štitite ono za šta su ratovali naši dedovi i pradedovi. Za naše naslenike. Odanost domivini glavna je vrednost, štitimo nezavisnost Rusije", kazao je Putin.

Ukazao je i da su oni koji su pobedili nacizam primer hrabrosti za sve vekove i da su generacija pobednika. "Slava našoj vojsci, slava Rusiji, za pobedu", uzviknuo je Putin, posle čega su vojnici na paradi uzvikivali "Ura, ura, ura".

Videti još:

 U Moskvi održana vojna parada u čast 77. godišnjice pobede u Drugom svetskom ratu. Putin: NATO aktivno ide prema našoj teritoriji. Alijansa radi s ukrajinskim nacistima. Odluka o specijalnoj vojnoj operaciji je bila jedina ispravnaN1)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će se Srbija pridružiti sankcijma EU protiv Rusije?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner