Početna strana > Hronika > Vladimir Putin odgovara na pitanje građana: Priče da je Rusija okupirala Donbas su glupost; Rusija zbog sankcija izgubila blizu 50 milijardi dolara, Evropa – 240 milijarde dolara, SAD – 17 milijardi dolara, a Japan 27 milijardi dolara
Hronika

Vladimir Putin odgovara na pitanje građana: Priče da je Rusija okupirala Donbas su glupost; Rusija zbog sankcija izgubila blizu 50 milijardi dolara, Evropa – 240 milijarde dolara, SAD – 17 milijardi dolara, a Japan 27 milijardi dolara

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 20. jun 2019.

Ruski predsednik Vladimir Putin odgovara na pitanje ruskih građana. Tradicionalna „Direktna linija“ se održava 17. put. Na adresu Kremlja je stiglo više od milion pitanja iz oblasti zdravstva, obrazovanja, spoljne politike, socijalne sfere...

15:17 Završena konferencija

Na pitanje građana da li je Putinu dosadilo da bude predsednik, ruski lider je odgovorio: Da mi je dosadilo ne bih se kandidovao za četvrti mandat

Putin je obratio pažnju na saopštenja da je „direktna linija“ – „predstava specijalnih službi“. Predsednik je sa osmehom rekao da to nije tako.

Po njegovim rečima, u pitanju je rad na rešavanju problema i traganju za njihovim rešenjima. Nekad se takva rešenja nalaze direktno kroz dijalog.

14:43 „Da li će biti rata sa Iranom?“, interesuju se na društvenim mrežama

Putin je odgovorio da do takvih pitanja dolazi jer američki predsednik Donald Tramp ne održava takve konferencije za svoje građane.

On je dodao da bi upotreba sile protiv Irana zbog incidenta u Omanskom zalivu imala katastrofalne posledice za region.

14:42 Putin o mogućem dogovoru sa SAD o Siriji: Rusija ne trguje saveznicima i principima

 14:31 Putin: Rusija je jedina velika vojna sila koja smanjuje budžet za odbranu

Putin je primetio da Rusija nije među liderima po vojnim rashodima. Prema njegovim rečima, ispred Rusije su SAD, Saudijska Arabija i druge države. Prema rashodima, Ruska Federacija se nalazi tek na sedmom mestu i stalno smanjuje rashode.

„Bez obzira na skromna sredstva koja izdvajamo za odbranu, Rusija ne samo da osigurava nuklearni paritet, već je dva-tri koraka ispred (ostalih) po savremenom naoružanju“, rekao je Putin.

„Ako želiš mir, spremaj se za rat“, rekao je Putin.

Putin je naglasio da je odraz moći države pre svega ekonomija, a ne naoružanje.

14:29 Putin: Rusija je spremna za dijalog sa SAD onoliko koliko je na njega spreman Vašington. Međutim, to neće biti jednostavno.

„Sankcije su velika graška SAD. Nadam se da će to jednom shvatiti“, rekao je Putin.

14:28 Putin: Maloverovatan je povratak Rusije socijalizmu

14:13 Putin: Zasad nema razgovora o ujedinjenju Rusije i Belorusije

14:08 Putin o Zelenskom: On treba da shvati da se ne nalazi u komediji, već u tragediji

Putin je saopštio da je dvehiljaditih godina gledao nastupe Vladimira Zelenskog. Radi se o talentovanom i duhovitom čoveku. Međutim, to što se dešava u Donbasu nije smešno. Konflikti se ne mogu rešiti bez dijaloga sa samoproglašenim republikama, koji Zelenski odbija.

„Ništa se ne dešava, blokada se pojačava“, ukazao je predsednik Rusije.

14:07 Putin je prokomentarisao i hapšenje ruskog novinara Ivana Golunova pod sumnjom da je posedovao narkotike.

Ruski predsednik smatra da takvi slučajevi ne treba da se ponove.

„Generali su otpušteni. Nadam se da će biti izvršena istraga kako bi se otkrili krivci koji su stvorili tu nenormalnu situaciju“, dodao je predsednik.

On smatra da je potrebno pojačati kontrolu delatnosti policijskih organa.

13:56 Sajber-napadi na „Direktnu liniju“ se nastavljaju. Međutim, svi su uspešno odbijeni, saopštila je voditeljka programa

13:54Putin protiv liberalizacije narkotika

 

Putin objasnio kad gubi strpljenje

„Najjednostavnije je mahati štapom, isterivati ljude, otpuštati, strogo kažnjavati. I to nekad treba raditi u flagrantnim slučajevima. Međutim, ako neko nešto ne radi, ja mislim da u tome ima i moje krivice“, rekao je Putin.

13:38

Putin: Ne postiji nigde čista tržišna ekonomija

„Ne postoji čista tržišna ili čisto administrativno-komandna ekonomija. Kombinovana je prisutna u celom svetu. Čim počnu problemi u ekonomiji, raste uloga države. Čim se situacija smiri, država izlazi iz ekonomije“, objasnio je Putin.

On je naglasio da se država sa kombinovanom ekonomijom, kao Kina ili Indija, brže razvijaju.

Putin: Rusija je devedesetih godina bila na ivici raspada

On je podsetio na situaciju u zemlji ‘90-ih godina.

„Neću da nazovem bandom ljude koji su upravljali državom devedesetih godina. Međutim, želim da istaknem da je u to vreme bila potpuno uništena socijalna sfera, industrija, vojna industrija, Oružane snage su bile praktično uništene... Doveli su državu do građanskog rata, do krvoprolića na Kavkazu. Država je bila na ivici da izgubi suverenitet i da se raspadne. Naravno, ljudi koji su radili ‘90-ih godina nisu svi krivi za to, ali sigurno ima i onih koji za takvo stanje treba da odgovaraju“, rekao je Putin.

13:11

Putin o korupciji: Osećam odgovornost. Borba protiv nje mora biti transparentna i da ima neki rezultat.

Veliki broj pitanja postavljaju Ukrajinci. Pitaju kada će dobiti ruski pasoš.

Putin je rekao da će pitanje oslobađanja ukrajinskih mornara biti rešeno dogovorom.

Zabeležen sajber napad iz inostranstva na kol centar "Direktne linije"

 

 Putin: Priče da je Rusija okupirala Donbas su glupost

„Optužuju nas da radimo na okupaciji Donbasa. To je čista glupost, laž“, zaključio je predsednik.

·Putin saopštio koliki su gubici izazvani sankcijama

„Nismo se svađali ni sa kim, niti nameravamo da se svađamo“, odgovorio je Putin na pitanje šta će biti ako se Rusija „pomiri“ sa zapadnim državama. 
„Od 2014. godine, Rusija je zbog sankcija izgubila blizu 50 milijardi dolara, Evropa – 240 milijarde dolara, SAD – 17 milijardi dolara, a Japan 27 milijardi dolara“, dodao je on, govoreći o gubicima koji su posledica ograničavajućih mera koje je Zapad uveo Rusiji nakon što je Krim ponovo ušao u njen sastav. 
Predsednik je pomenuo i uspeh u izvozu poljoprivrednih proizvoda koji je primetan poslednjih godina. 
„Da je neko pre 10 godina rekao da će Rusija izvoziti poljoprivredne proizvode u vrednosti od 25,7 milijardi dolara, nasmejali bi mu se u lice“. 
On smatra da je teško verovati da će se odnos Zapada prema Rusiji uskoro promeniti. 

Putin je dodao da će SAD i dalje kočiti Rusiju kao globalnog konkurenta u ekonomiji, kao što to sada rade sa Kinom preko „Huaveja“.

„Teško je verovati da će se odnos Zapada prema Rusiji uskoro promeniti“, zaključio je on.

12:11

Vladimir Putin već sat vremena odgovara na pitanja građana. Predsednik je odgovorio na 12 pitanja u vezi sa unutrašnjim problemima.

Ruski predsednik Vladimir Putin odgovara na pitanje ruskih građana. Tradicionalna „Direktna linija“ se održava 17. put. Na adresu Kremlja je stiglo više od milion pitanja iz oblasti zdravstva, obrazovanja, spoljne politike, socijalne sfere...

Putin: Priče da je Rusija okupirala Donbas su glupost

„Optužuju nas da radimo na okupaciji Donbasa. To je čista glupost, laž“, zaključio je predsednik.

Rusi žive teže

Građani Rusije žive teže, pošto se pre nekoliko godina Rusija suočila sa nekoliko šokova, koji su potkopali domaće tržište i negativno se odrazili na socijalnu sferu.

„Podsetimo, pre nekoliko godina smo se suočili sa nekoliko šokova – to čak nisu spoljni šokovi, u vezi sa takozvanim sankcijama ili spoljnim ograničenjima, već sa situacijom na tržištu naše tradicionalne robe koju izvozimo – nafte, naftnih proizvoda, gasa, metala, hemijskih proizvoda i nekih drugih proizvoda. Zato se kod nas pojavio takav neprijatni element u ekonomiji i u socijalnoj sferi“, rekao je Putin.

Međutim, situacija se poboljšava.

11:44

Putin: Ima mnogo problema u zdravstvu, ali se ta sfera razvija. Očigledan je problem nedostatka lekara

Putin traži da se proveri obraćanje jednog građanina, koji je saopštio da radi za 10.000 rubalja (oko 130 evra). On smatra da je to protiv zakona i traži od nadležnih organa da preduzmu mere.

11:24

Uključuju se stanovnici iz različitih oblasti. Mlada mama iz Roslavlja se žali na duge redove u bolnicama i na nedostatak lekara. Rukovodstvo bolnice to negira.

11:15

Putin posebno naglašava važnost podizanja standarda građana i njihove sigurnosti.

11:13

Prva pitanja se tiču plata, posebno radnika u školstvu i zdravstvu.

Do 9 sati stiglo je 1,5 miliona pitanja. Kako je saopštio portparol Kremlja Dmitrij Peskov, Putin je pogledao veliki broj pitanja i razvrstao ih po prioritetima.

(Sputnik)