Početna strana > Hronika > Vladimir Putin nakon sastanka sa Kim DŽong Unom: Američke garancije neće biti dovoljne da uvere Severnu Koreju da obustavi svoj nuklearni program
Hronika

Vladimir Putin nakon sastanka sa Kim DŽong Unom: Američke garancije neće biti dovoljne da uvere Severnu Koreju da obustavi svoj nuklearni program

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 25. april 2019.

 Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da će obavestiti Kinu i SAD o rezultatu samita sa severnokorejskim liderom Kim DŽong Unom.

 -Šta više, Kim nas je sam zamolio da informišemo Amerikance o njegovom položaju, i o pitanjima koja mu se nameću u vezi sa procesima koji se odvijaju na korejskom poluostrvu, i oko njega - rekao je Putin, preneo je Tas s.

Putin je posle sastanka objasnio da je Rusija otvorena, da nema tajni i zavera. Dodao je i da smatra da američke garancije najverovatnije neće biti dovoljne da uvere Pjognjang da obustavi svoj nuklearni program.

- Severnoj Koreji su samo potrebne garancije za njihovu bezbednost i to je sve. Svi treba da se zamislimo nad tim. Duboko sam uveren da ukoliko se nađemo u situaciji da su potrebne garancije za jednu stranu, što je sad slučaj sa Severnom Korejom, mislim da to neće biti moguće bez međunarodnih garancija - naveo je Putin.

Današnji sastanak Kima i Putina u Vladivostoku trajao je oko dva sata, dvostruko više od predviđenih 50 minuta. U toku je sastanak delegacija dve države koji se odvija na Saveznom univerzitetu u Vladivostoku, na krajnjem istoku Rusije.

Ovo je prva Kimova poseta Rusiji i njegov prvi susret s Putinom.

(Tanjug)