петак, 19. април 2024.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Хроника > Владимир Путин: Лансирање свемирских летелица из новог центра 2018.
Хроника

Владимир Путин: Лансирање свемирских летелица из новог центра 2018.

PDF Штампа Ел. пошта
недеља, 29. август 2010.

МОСКВА – Руски премијер Владимир Путин саопштио је приликом обележавања почетка градње новог космодрома на Далеком истоку, да ће Русија из тог центра лансирати свемирску летелицу са људском посадом 2018. године.

Отоворивши почетак изградње новог центра за лансирање свемирских леталица у бившој бази ракетне одбране Восточни, Путин је нагласио стратешку потребу да Москва има „независан приступ свемиру”, пренела је агенција АП.

Русија тренутно користи центар за лансирање Баиконур у Казахстану, изграђен у време Совјетског Савеза, за све свемирске мисије и друга комерцијална лансирања, као и један мањи центар на северу државе, одакле се лансирају војни сателити.

Иако је Баиконур смештен у „пријатељској земљи” и даље је у власништву друге државе, рекао је Путин.

База Восточни се налази код града Углегорск, 5.800 километрара источно од Москве и неколико стотина километара од Кине.

Руски премијер је за државни медиј изјавио да ће се из центра Восточни лансирати све свемирске летелице са људском посадом, почев од 2018. године, а лансирање прве летелице без посаде из новог центра очекује се 2015. године.

Путин је изградњу новог центра описао као „један од највећих и најамбициознијих пројеката модерне Русије”, који „даје могућност хиљадама младих професионалаца да искористе свој таленат”.

Према речима заменика премијера Сергеја Иванова, прва фаза конструкције ће коштати више од 24 милијарди рубаља (779 милиона долара), пренеле су руске новинске агенције.

Москва је центар Баиконур закупила до 2050. године, а од склапања уговора 2004. године Казахстану је платила око 115 милиона долара.

(Танјуг)

 

Остали чланци у рубрици

Анкета

Да ли ће, по вашем мишљењу, „Заједница српских општина“ на КиМ бити формирана до краја 2023. године?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер