Početna strana > Hronika > Vladimir Putin i saudijski prestolonaslednik Muhamed bin Salman: Moskva i Rijad pojačavaju bilateralnu saradnju
Hronika

Vladimir Putin i saudijski prestolonaslednik Muhamed bin Salman: Moskva i Rijad pojačavaju bilateralnu saradnju

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 30. januar 2023.

Ruski predsednik Vladimir Putin je razgovarao sa prestolonaslednikom Saudijske Arabije Muhamedom bin Salman el Saudom o saradnji u okviru OPEK+ kako bi se obezbedila stabilnost globalnog tržišta nafte, navodi se u saopštenju Kremlja. 

Predsednik Rusije Vladimir Putin i princ Saudijske Arabije Mohamed bin Salman al Saud

Njih dvojica su razgovarala o razvoju bilateralne saradnje na političkom, trgovinskom, ekonomskom i energetskom planu.

Detaljno pričali i o saradnji u okviru OPEK+ u cilju  obezbeđivanja stabilnosti svetskog tržišta nafte, navodi se u izveštaju.

Početkom oktobra, članice OPEK+ složile su se da smanje proizvodnju nafte za 2 miliona barela dnevno počevši od novembra prošle godine, produžavajući sporazum do kraja 2023. Uprkos energetskoj krizi i rastu cena energenata u drugim regionima, ovaj korak podržale su sve članice alijanse, uključujući i Rusiju.

Odluka je izazvala nezadovoljstvo američke administracije koja je zahtevala povećanje proizvodnje nafte. Tako je u odgovoru američki senator Kris Marfi rekao da nakon što su Saudijci stali na stranu Rusije i OPEK+, američki predsednik DŽo Bajden treba da "preispita odnose sa Saudijskom Arabijom" koja svoju energetsku politiku usklađuje sa Rusijom.

(RT)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner