Хроника

Владимир Костић: Уколико власт мисли да САНУ може да помогне у борби против коронавируса, наша врата су отворена; Позивамо грађане да поштују савете струке

Штампа
среда, 08. април 2020.

 Председник Српске академије у уметности (САНУ) Владимир Костић изјавио је да се САНУ није сакрила у овим тешким временима, каква наше памћење не бележи.

"Бројни академици иступају појединачно и свакодневно. Нема говора о томе да ми ћутимо, али ово је време у коме се речи морају мерити", рекао је академик Костић, за данашње Вечерње новости.

Он је навео да већина академика има више од 65 година, те припада ризичној групи и поштује сва правила која је струка препоручила у борби против пандемије корона вируса, па је, због тога, САНУ одлучила да значајно смањи своје активности.

"САНУ позива све на грађанску солидарност и на поштовање савета струке. Убеђени смо да ћемо, ако ништа друго, из овога изаћи јачи за једно искуство које претходно нисмо имали", рекао је Костић.

Он је истакао да, сада када бројимо жртве коронавируса, нико не треба да овај тренутак, какав до сада, срећом, нисмо доживели, и разлике које међу нама постоје, капитализује на било који начин.

"Изјашњавање о вирусу корона или о неким другим пошастима могло би да се граничи са баналношћу ако нема шта суштински ново да се каже, што треба избећи. Ако неко, а посебно власт мисли да САНУ може да помогне својим капацитетима, куца на широм отворена врата", рекао је Костић.

Навео је да се велики број чланова из Одељења САНУ за медицинске науке налази на истакнутим местима у српском здравству, па се самим тим и лично суочавају са бројним проблемима који су нас задесили.

"Ови чланови САНУ не седе, него су, са другим лекарима и сестрама, на првој линији одбране и у свему најдиректније учествују", рекао је Костић.

(Бета-Вечерње новости)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]