Početna strana > Hronika > Vladimir Kostić: Ukoliko vlast misli da SANU može da pomogne u borbi protiv koronavirusa, naša vrata su otvorena; Pozivamo građane da poštuju savete struke
Hronika

Vladimir Kostić: Ukoliko vlast misli da SANU može da pomogne u borbi protiv koronavirusa, naša vrata su otvorena; Pozivamo građane da poštuju savete struke

PDF Štampa El. pošta
sreda, 08. april 2020.

 Predsednik Srpske akademije u umetnosti (SANU) Vladimir Kostić izjavio je da se SANU nije sakrila u ovim teškim vremenima, kakva naše pamćenje ne beleži.

"Brojni akademici istupaju pojedinačno i svakodnevno. Nema govora o tome da mi ćutimo, ali ovo je vreme u kome se reči moraju meriti", rekao je akademik Kostić, za današnje Večernje novosti.

On je naveo da većina akademika ima više od 65 godina, te pripada rizičnoj grupi i poštuje sva pravila koja je struka preporučila u borbi protiv pandemije korona virusa, pa je, zbog toga, SANU odlučila da značajno smanji svoje aktivnosti.

"SANU poziva sve na građansku solidarnost i na poštovanje saveta struke. Ubeđeni smo da ćemo, ako ništa drugo, iz ovoga izaći jači za jedno iskustvo koje prethodno nismo imali", rekao je Kostić.

On je istakao da, sada kada brojimo žrtve koronavirusa, niko ne treba da ovaj trenutak, kakav do sada, srećom, nismo doživeli, i razlike koje među nama postoje, kapitalizuje na bilo koji način.

"Izjašnjavanje o virusu korona ili o nekim drugim pošastima moglo bi da se graniči sa banalnošću ako nema šta suštinski novo da se kaže, što treba izbeći. Ako neko, a posebno vlast misli da SANU može da pomogne svojim kapacitetima, kuca na širom otvorena vrata", rekao je Kostić.

Naveo je da se veliki broj članova iz Odeljenja SANU za medicinske nauke nalazi na istaknutim mestima u srpskom zdravstvu, pa se samim tim i lično suočavaju sa brojnim problemima koji su nas zadesili.

"Ovi članovi SANU ne sede, nego su, sa drugim lekarima i sestrama, na prvoj liniji odbrane i u svemu najdirektnije učestvuju", rekao je Kostić.

(Beta-Večernje novosti)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner