Хроника

Владимир Костић: Нисам сигуран како би било која власт у Србији могла да заустави оно што се догађа у Црној Гори; Мора се успоставити шира подела одговорности за решење питања КиМ

Штампа
недеља, 24. мај 2020.

 Подршка Српске академије наука и уметности (САНУ) Српској православној цркви у Црној Гори није доведена у питање, поручио је председник САНУ Владимир Костић.

"Мора се реаговати промишљено, али не мање упорно. Чини ми се да је владика будимљанско-никшићки Јоаникије својим изјавама одржао час пропедевтике из политичке и људске мудрости, иако се налази у средишту кризе", рекао је Костић за "Блиц".

Он сматра да се мора схватити да је реч о другој држави, али и свом народу у њој, те да није сигуран како би било која власт у Србији могла да заустави оно што се догађа у Црној Гори, сем коришћења дипломатских канала и механизама у међународним односима.

Одлуке о Косову не смеју да буду одлуке једне особе, групе особа, једне партије или коалиције. Мора се успоставити озбиљна и што је могуће шира подела одоговорности за могуће решења

Костић је рекао да се боји да нема идеалног решења за Косово и Метохију, што не значи да решење не треба тражити.

Додао је да одлуке о Косову не смеју да буду одлуке једне особе, групе особа, једне партије или коалиције, већ се мора успоставити озбиљна и што је могуће шира подела одоговорности за могуће решења.

Костић је рекао да му је тешко да замисли да се проблем Косова и Метохије реши онолико брзо колико неки уверавају, чак и да се у Србији међусобно постигне сагласност, јер постоји и друга страна.

(Срна)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]