Početna strana > Hronika > Vladimir Kostić: Nisam siguran kako bi bilo koja vlast u Srbiji mogla da zaustavi ono što se događa u Crnoj Gori; Mora se uspostaviti šira podela odgovornosti za rešenje pitanja KiM
Hronika

Vladimir Kostić: Nisam siguran kako bi bilo koja vlast u Srbiji mogla da zaustavi ono što se događa u Crnoj Gori; Mora se uspostaviti šira podela odgovornosti za rešenje pitanja KiM

PDF Štampa El. pošta
nedelja, 24. maj 2020.

 Podrška Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori nije dovedena u pitanje, poručio je predsednik SANU Vladimir Kostić.

"Mora se reagovati promišljeno, ali ne manje uporno. Čini mi se da je vladika budimljansko-nikšićki Joanikije svojim izjavama održao čas propedevtike iz političke i ljudske mudrosti, iako se nalazi u središtu krize", rekao je Kostić za "Blic".

On smatra da se mora shvatiti da je reč o drugoj državi, ali i svom narodu u njoj, te da nije siguran kako bi bilo koja vlast u Srbiji mogla da zaustavi ono što se događa u Crnoj Gori, sem korišćenja diplomatskih kanala i mehanizama u međunarodnim odnosima.

Odluke o Kosovu ne smeju da budu odluke jedne osobe, grupe osoba, jedne partije ili koalicije. Mora se uspostaviti ozbiljna i što je moguće šira podela odogovornosti za moguće rešenja

Kostić je rekao da se boji da nema idealnog rešenja za Kosovo i Metohiju, što ne znači da rešenje ne treba tražiti.

Dodao je da odluke o Kosovu ne smeju da budu odluke jedne osobe, grupe osoba, jedne partije ili koalicije, već se mora uspostaviti ozbiljna i što je moguće šira podela odogovornosti za moguće rešenja.

Kostić je rekao da mu je teško da zamisli da se problem Kosova i Metohije reši onoliko brzo koliko neki uveravaju, čak i da se u Srbiji međusobno postigne saglasnost, jer postoji i druga strana.

(Srna)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner