Početna strana > Hronika > Vladimir Goati: Bojkot izbora ima smisla samo ako opozicione stranke učine sve da dogovorom s vladajućim strankama te izbore učine ravnopravnim, ali u tome ne uspeju
Hronika

Vladimir Goati: Bojkot izbora ima smisla samo ako opozicione stranke učine sve da dogovorom s vladajućim strankama te izbore učine ravnopravnim, ali u tome ne uspeju

PDF Štampa El. pošta
petak, 11. januar 2019.

Beograd -- Bojkot izbora opravdan samo ako opozicione stranke učine sve da dogovorom s vladajućim strankama te izbore učine ravnopravnim, ali u tome ne uspeju, kaže Goati.

Sociolog Vladimir Goati je za agenciju Beta kazao da će izbori biti manje legitimni, ili čak nelegitimni ako vladajuća koalicija ne učini sve da na izborima bude izražena stvarna volja svih građana Srbije.

"Bojkot izbora nije dobar, ali ukoliko vas izborna procedura eliminiše, defavorizuje, ako ste učinili sve da prethodnim dogovorima o izborima učinite te izbore ravnopravnim, a niste uspeli onda je on opravdan", rekao je Goati.

Goati je ocenio da će vanredni parlamentarni izbori rešiti neke probleme jedino ako vladjauća koalicija ima spremnost da razgovara, pregovara i dogovara nove uslove za izbore.

"Ako vi izborno telo sasečete na taj način što onemogućite opozicionim strankama da dodju do ljudi medijima ili bilo kako drugo, u tom slučaju oni koji su neopredeljeni imaće svoj utisak o tome da li su izbori demokratski ili ne", kazao je on.

Goati je dodao da dogovor o uslovima izbora zavisi prevashodno od vladajuće koalicije i ocenio da nije siguran da vladajuće stranke neće predložiti da se razgovara o uslovima za izbore.

"Ukoliko vladajuća stranka ili stranke nameću svoje metode, obrasce neslušajući opoziciju, tada nije reč o demokratskim izborima i ti rezultati ne obavezuju ili malo obavezuju građane", kazao je Goati.

Prema njegovim rečima svaka odluka opozicije da ne izadje na izbore bila bi nelegitimna, znak da ona nije u stanju da se suprostavi vladajućoj stranci u okolnostima koje su "razumne kada je reč o jednakosti kandidata, medijskoj promociji jedinh i drugih i to bi onda bilo jasno".

"Opozicija je za sada, sudeći po empirijskim istraživanjima, vrlo vrlo udaljena od vladajuće pozicije, a mislim da je ravnopravnost izmedju vlasti i opozicije pretpostavka demokratije, kao i da nemate unapred znanog pobednika. U ovom momentu usitnjena i razjedinjena opozicija ne pravi pravog oponenta vladajućoj stranci", zaključio je Goati.

(Beta)