Početna strana > Hronika > Vladimir Bilčik: Prošlo je vreme kada ste mogli da sedite na više stolica, ako Srbija želi da napreduje ka EU, mora da napravi jasne izbore
Hronika

Vladimir Bilčik: Prošlo je vreme kada ste mogli da sedite na više stolica, ako Srbija želi da napreduje ka EU, mora da napravi jasne izbore

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 26. januar 2023.

 Prošlo je vreme kada ste mogli da sedite na više stolica - ako Srbija želi da napreduje ka EU, mora da napravi jasne izbore, a ako Srbija sedi u začelju voza za EU, onda se podrazumeva da to sa sobom nosi neke posledice, izjavio je izvestilac Evorpskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik.

On je u intervjuu za Glas Amerike poručio da u Briselu nema razgovora o prekidu pregovora sa Srbijom, ali da neće biti napretka u pregovaračkom procesu ako ne bude pomaka u domenu vladavine prava, dijalogu Beograda i Prištine i usklađivanju spoljne politike sa Briselom – pre svega u domenu sankcija Rusiji.

Bilčik je ponovio upozorenje da strane investicije mogu biti ugrožene zbog aktuelne pozicije Srbije.

„Što više Srbija bude uradila na reformama, demokratiji i usklađivanju, biće lakše diskusije u dijalogu Beograda i Prištine. A što više bude napredovala u dijalogu, biće lakše otvaranje i drugih oblasti u evropskim integracijama. Znači, sve je to povezano u jedan paket, i taj paket se ne može izbeći“, rekao je Bilčik.

On je nedavno podneo nacrt izveštaja o Srbiji, o kojem će Odbor za spoljne poslove glasati u februaru, a očekuje se da ga Evropski parlament usvoji u maju. Na konstataciju kako vlasti u Begradu često naglašavaju da, politikom prema Rusiji, Srbija štiti svoje nacionalne interese i da kao suverena zemlja ima pravo da vodi politiku kakvu želi, Bilčik je na pitanje može li sa ovakvim vezama sa Rusijom u EU, odgovorio kako je „vreme da se napravi izbor“.

„To je poruka koju šaljemo sve vreme od februara 2022. i neće se promeniti. Srbija mora da izabere. Srbija je suverena zemlja za koju verujem da joj je mesto u EU, i da ima kapacitet da ispuni uslove za članstvo. Samo je potrebno doneti neke teške političke odluke“, naglassio je Bilčik.

(Fonet)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner