Početna strana > Hronika > Vladimir Bilčik i Tanja Fajon: Pozdravljamo podršku građana promeni Ustava i osnaženju nezavisnosti pravosudnog sistema. Ovo je važan korak u evrointegracijama Srbije
Hronika

Vladimir Bilčik i Tanja Fajon: Pozdravljamo podršku građana promeni Ustava i osnaženju nezavisnosti pravosudnog sistema. Ovo je važan korak u evrointegracijama Srbije

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 17. januar 2022.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik i predsednica Odbora za pridruživanje Srbije EU u EP Tanja Fajon pozdravili su rezultate referenduma kojim su potvrđene promene Ustava Srbije u oblasti pravosuđa.

„Pozdravljamo odluku građana Srbije da podrže promenu Ustava i osnaže nezavisnost pravosudnog sistema. Ovo je važan korak u integracijama Srbije u EU“, navodi se u njihovom zajedničkom saopštenju.

Evropski poslanici kažu da su zabrinuti zbog izveštaja o „nedovoljnoj spremnosti biračkih odbora da sprovedu proces glasanja“ i pozivaju nadležne da omoguće napredak u ovom oblasti pred naredne izbore.

"Nastavićemo da pratimo sprovođenje ustavnih promena koje su odobrene na referendumu, kao i drugih reformi u oblasti vladavine prava", kažu Bilčik i Fajon.

Oni su izrazili žaljenje što nije postignut sporazum sa Kosovom koji bi omogućio sprovođenje referenduma i na toj teritoriji.

(N1)