Početna strana > Hronika > Vladimir Bilčik i Matjaž Nemec sa Aleksandrom Vučićem: Zabrinuti smo zbog opadanja javne podrške članstvu Srbije u EU, a takođe i zbog investicija Rusije i Kine u Srbiji
Hronika

Vladimir Bilčik i Matjaž Nemec sa Aleksandrom Vučićem: Zabrinuti smo zbog opadanja javne podrške članstvu Srbije u EU, a takođe i zbog investicija Rusije i Kine u Srbiji

PDF Štampa El. pošta
petak, 27. januar 2023.

Predstavnici Evropskog parlamenta (EP) predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću u Beogradu su izrazili zabrinutost zbog opadanja javne podrške članstvu Srbije u Uniji i zbog investicija Rusije i Kine u Srbiji, a kritikovali su i stagnaciju u oblasti slobode izražavanja.

Kako je saopšteno iz Službe za saradnju sa medijima predsednika, Vučić je „pažljivo saslušao“ i odgovorio na tvrdnje izvestioca EP za Srbiju Vladimira Bilčika i člana Delegacije Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU i Srbije Matjaža Nemeca.

Vučić je sa Bilčikom i Nemecom razgovarao o evropskim integracijama Srbije, nacrtu izveštaja Evropskog parlamenta o Srbiji koji je sačinio Bilčik, međustranačkom dijalogu i aktuelnoj situaciji.

„Evropski parlamentarci su razgovarali o nivou usklađenosti Srbije sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU, posebno zbog neusklađivanja sa restriktivnim merama EU prema Ruskoj Federaciji“, dodaje se u saopštenju.

Ana Brnabić na sastanku sa Bilčikom i Nemecom: Dokumenta EP o Srbiji nemaju veze sa činjenicama

Premijerka Srbije Ana Brnabić izrazila je na sastanku sa poslanicima Evropskog parlamenta u Beogradu, nezadovoljstvo zbog sadržaja nedavnih dokumenata zakonodavnog tela Evropske unije.

U razgovoru Brnabić sa izvestiocem EP za Srbiju Vladimirom Bilčikom i članom Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje (POSP) EU i Srbije Matjažom Nemecom, preovladali su nedavni nacrt rezolucije Evropskog parlamenta o napretku Srbije, koji je sačinio Bilčik, i Rezolucije o primeni zajedničke spoljne i bezbednosne politike EU, usvojene u EP 18. januara, saopštila je Vlada Srbije.

Na sastanku sa Bilčikom i Nemecom, koji su u Beograd došli povodom treće runde međustranačkog dijaloga uz posredstvo EP, Brnabić je rekla da se u nacrtu rezolucije „uopšte ne spominje izrada i usvajanje seta pravosudnih zakona čiji je predlog Vlada usvojila“, navodi se.

„Takođe, ne ocenjuje se na pravi način činjenica da je Srbija u veoma kratkom roku i u značajnoj meri usaglasila viznu politiku sa EU“, piše u saopštenju Vlade Srbije.

Povodom Rezolucije o primeni zajedničke spoljne i bezbednosne politike EU, Brnabić je ukazala da se „u tom dokumentu, potpuno suprotno činjenicama, Beograd, a ne Priština, osuđuje za niz ‘eskalatornih poteza'“, u godini u kojoj je kosovski premijer Srbima na Kosovu i Metohiji dva puta uskratio osnovno pravo glasa i „u trenutku“ kada je na Kosovu, na Badnji dan, pucano na srpsku decu.

„Ovi dokumenti, uključujući predloženu rezoluciju, nemaju veze sa činjenicama“, navela je premijerka Srbije i kako je navedeno, ukazala da „upravo zbog toga, utiču na odnos građana Srbije prema evropskim institucijama i na pad podrške članstvu u EU“ u Srbiji.

Brnabić je rekla da bez obzira na sadržaj dokumenata članstvo u EU ostaje ključni prioritet Srbije i da će kao predsednica vlade nastaviti da sprovodi reforme na evropskom putu, jer veruje da je to u interesu svih građana i boljeg kvaliteta života, navodeno je u saopštenju.

Brnabić se danas sastala sa Bilčikom i Nemecom iako je Vlada Srbije sinoć saopštila da je njihov sastanak odložen „iz tehničkih razloga“.

Bilčik i Nemec su danas u Beogradu odvojeno razgovarali i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, predsednikom parlamenta Vladimirom Orlićem i predstavnicima poslaničkih grupa u Skupštini Srbije.

(N1, Beta)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner