Хроника

Владимир Билчик: Европски парламент пажљиво прати ситуацију у Србији, од суштинске је важности гарантовати слободу медија и изражавања и током ванредног стања

Штампа
четвртак, 09. април 2020.

Известилац Европског парламента за Србију Владимир Билчик изјавио је да је од суштинске важности да се гарантују слобода медија и слобода изражавања чак и током ванредног стања.

"Био сам веома забринут због хапшења госпође Лалић прошле седмице. Такође, лакнуло ми је када сам чуо да је српска влада брзо реаговала и повукла мере за 'централизацију' јавног информисања", рекао је Билчик за лист Данас.

Како је навео, "треба имати на уму да ће чим то дозволи ситуација на терену у Србији бити одржани парламентарни и локални избори".

"Ми у Европском парламенту посматрамо и наставићемо да пажљиво пратимо ситуацију у вашој држави", рекао је Билчик.

На питање о односу власти према помоћи из Кине и Европске уније (ЕУ), он је навео да је "важно причати о ономе што ради ЕУ".

"ЕУ чврсто стоји уз наше партнере на Западном Балкану, конкретним корацима и обавезивањима. ЕУ је ту за људе у Србији, у добрим и лошим временима", рекао је Билчик, подсетивши на помоћ за време поплава 2014. године.

Он је навео да је ЕУ "сада мобилисала 15 милиона евра за непосредну помоћ здравственом систему и нуди 78,4 милиона евра за социјални и економски опоравак широм Србије од коронавируса".

"Само прошлог петка, 3. априла, на пример, ЕУ је заједно са партнерима из УН одобрила 4,9 милиона евра, што ће бити искоришћено за куповину респиратора, тестова и заштитне опреме за све оне људе у Србији који се даноноћно боре са коронавирусом, на 'првој линији фронта' у овој кризи", нагласио је Билчик.

Он је изнео и "једну опаску у вези са Кином".

"Да су тамошње власти одговорно информисале читав свет и његове грађане о ширењу КОВИД - 19 већ у децембру, данашња пандемија би била знатно мање озбиљна свуда, укључујући Србију", рекао је Билчик.

(Бета, Данас)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]